uretan Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 Chciałem podzielić się z Wami sprawdzonym przepisem na ciasto ziemniaczane przeznaczone na kopytka, knedle itp. Patent dostałem od swojej Ś.P Babci, stosuję go od lat i zawsze się sprawdza. Ugotowane (najlepiej w łupinie) ziemniaki należy przecisnąć przez praskę lub dokładnie utłuc. Następnie należy uformować w garnku dokładnie równą powierzchnię masy ziemniaczanej i podzielić na krzyż na 4 równe części. Jedną taką "ćwiartkę" należy wyjąć i w zwolnione miejsce nasypać mąki tyle, żeby po ubiciu jej powierzchnia była równa z powierzchnią ziemniaków. Wtedy dokładamy wyjętą wcześniej ćwiartkę masy ziemniaczanej i możemy zagniatać ciasto (ewentualnie z jajkiem). Cytuj
Dorunia Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 Ja również robię w ten sposób ciasto i naprawdę jest doskonałe i sprawdza się przy różnego rodzaju kluskach,knedlach nadziewanych lub bez nadzienia. Pozdrawiam ;-) :grin: :-D Cytuj
DeLarge Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 jest to zdecydowanie sprawdzony sposób na "ślunskie", stosuję go już od dawna...ostatnio nawet widziałem ten sposób w jednym z programów Makłowicza...polecam, rzecz sprawdzona Cytuj
basga Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 słyszałam kiedyś o tym sposobie ale dokładnie nie wiedziałam,co i jak-teraz wiem,dzięki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.