uretan Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2006 Jest to mój ulubiony sposób przyrządzania kurczaka Składniki: 0,6 kg piersi kurczaka lub 0,8 kg "nóżek", mała puszka śmietany 22%, 2 cebule, 1 duży grzyb suszony, vegeta, sól, mąka krupczatka, pieprz, oliwa do smażenia. Wykonanie: Grzyb umyć, namoczyć w małej ilości zimnej wody. Piersi podzielić na niezbyt drobne kawałki (nóżki pozostawić w całości). Lekko posolić, odstawić na 15 min. Na patelni rozgrzać 3 - 4 łyżki oliwy. Mięso obsmażyć na dość dużym ogniu do zrumienienia, przełożyć do garnka. Na pozostały tłuszcz wrzucić drobno posiekaną cebulę, zeszklić na małym ogniu, dodać do mięsa. Namoczony grzyb pokroić w paseczki i dodać do garnka wraz z wodą z moczenia, wsypać łyżeczkę vegety. Postawić garnek na małym ogniu, dusić pod przykryciem 20 min, wyjąć mięso. Smietanę rozetrzeć dokładnie z 1 czubatą łyżeczką mąki, wymieszać z zawartością garnka, zagotować. Gdyby sos był zbyt gęsty dodać trochę wody, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć mięso, ogrzać do wrzenia. Podawać z ziemniakami z wody lub makaronem i czerwoną kapustą po poznańsku lub kwaskową surówką. Smacznego Cytuj
ali Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2006 Witaj Uretanie! Wiesz, że robię podobnie kurczaka i w mojej rodzinie jest ulubionym daniem. Tylko ja po usmażeniu wkładam do rondla, dodaję cebulę surową i zalewam śmietaną, no i tak duszę. Śmietana po wygotowaniu częściowym utworzy pyszny sosik - już nie zagęszczam mąką. Ale nigdy nie próbowałam dodawać grzybka, przy najbliższej okazji wypróbuję. Cytuj
uretan Opublikowano 20 Października 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 Polecam :-) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.