uretan Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2006 Składniki: Ciasto: 2 jajka, 0,5 l tłustego mleka, mąka krupczatka, sól, oliwa. Farsz: 0,5 kg mielonej wieprzowiny, 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, 1 jajko, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz. Można użyć także np zmielone mięso z zupy lub resztki pieczeni Wykonanie: Jajka wymieszać z mlekiem, dodać szczyptę soli, łyżkę oliwy. Miksować dodając mąkę, tak aby otrzymać ciasto naleśnikowe wyraźnie gęstsze od normalnego. Mięso wymieszać z jajkiem, papryką i zmiażdżonym czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masa musi być gęsta. Gdyby była zbyt lużna można zgęścić 1 - 2 łyżeczkami tartej bułeczki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy. Z masy mięsnej formować cienkie (0,5 cm) placuszki o średnicy dna szklanki. Każdy placuszek dokładnie obtaczać w cieście naleśnikowym i smażyć wolno z obydwu stron do zrumienienia. Podawać gorące z dowolną kwaśną surówką, np. z ogórków kiszonych lub kapusty. W ten sam sposób można przyrządzić inny farsz pierogowy, np. ruski, wołyński (słodka kapusta z białym serem) itp. tylko koniecznie wymieszany z surowym jajkiem.Smacznego! Cytuj
dana2005 Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 a ja do czerwonego barszczyku robię takie szybkie pierożki z paszteteowej (musi być ścisła). Też dobre Cytuj
ali Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 o, to coś dla mnie. Nie znoszę lepić pierogów. A czy można dać nadzienie jak na ruskie? tzn. z masy ziemniaczanej robić placuszki? Uretanie, powiedz, że tak, proszę. Cytuj
uretan Opublikowano 14 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2006 Radzę przeczytać z uwagą zakończenie przepisu ;). Oczywiście, że ruski też można, tylko do farszu trzeba dodać surowe jajko (żeby się nie rozciapciał) Cytuj
ali Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 O rany, jak ja też czytałam. Ślepota mnie dopada jak nic. Dzięki Uretanie za odpowiedź i przepraszam za fatygę. Cytuj
behatka Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Mam pytanie, czy mieso ma być surowe? Cytuj
uretan Opublikowano 20 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2006 Przy tak małej grubości farszu i surowe się upiecze, ale można wziąć także mielone gotowane (np z zupy) albo nawet pieczone. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2006 Lubię pierogi tylko nie lubię ich robic , a to z powodu tego że mi uciekają w garnku ;) te raczej nie powinny ;) więc muszę je zrobic Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.