Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Składniki: Ciasto: 2 jajka, 0,5 l tłustego mleka, mąka krupczatka, sól, oliwa. Farsz: 0,5 kg mielonej wieprzowiny, 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, 1 jajko, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz. Można użyć także np zmielone mięso z zupy lub resztki pieczeni Wykonanie: Jajka wymieszać z mlekiem, dodać szczyptę soli, łyżkę oliwy. Miksować dodając mąkę, tak aby otrzymać ciasto naleśnikowe wyraźnie gęstsze od normalnego. Mięso wymieszać z jajkiem, papryką i zmiażdżonym czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masa musi być gęsta. Gdyby była zbyt lużna można zgęścić 1 - 2 łyżeczkami tartej bułeczki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy. Z masy mięsnej formować cienkie (0,5 cm) placuszki o średnicy dna szklanki. Każdy placuszek dokładnie obtaczać w cieście naleśnikowym i smażyć wolno z obydwu stron do zrumienienia. Podawać gorące z dowolną kwaśną surówką, np. z ogórków kiszonych lub kapusty. W ten sam sposób można przyrządzić inny farsz pierogowy, np. ruski, wołyński (słodka kapusta z białym serem) itp. tylko koniecznie wymieszany z surowym jajkiem.Smacznego!

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

o, to coś dla mnie. Nie znoszę lepić pierogów. A czy można dać nadzienie jak na ruskie? tzn. z masy ziemniaczanej robić placuszki? Uretanie, powiedz, że tak, proszę.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.