uretan Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2006 Niedawno od znajomej, żony Bułgara dostałem przepis na kiszenie papryki. Zrobiłem i efekt był oszałamiający. Postanowiłem podzielić się nim z Wami Składniki: 1 kg dojrzałej słodkiej papryki 6 ząbków czosnku 3 listki laurowe 2 - 3 łyżki nasion wyłuskanych z baldachów dojrzałego kopru, 2 łyżeczki nasion kminku, 1 łyżeczkę nasion gorczycy, po 6 ziaren pieprzu i ziela angielskiego 1 l wody 3 dag soli Wykonanie: Z papryki usunąć „wnętrzności”, pokroić na 8 części ( 4 wzdłuż i raz w poprzek). Ząbki czosnku pokroić wzdłuż na 3 – 4 części. Zagotować wodę z przyprawami i solą. Wyparzyć słoiki. Układać paprykę przekładając czosnkiem. Zalać ostudzoną zalewą. Na szybkie zużycie (do tygodnia) wystarczy zakręcić i postawić w cieple na 4 dni, potem w chłodzie. Na przechowywanie – po 4 - 6 dniach szczelnie zakręcić i zapasteryzować (np. w nagrzanym piekarniku). Bułgarzy dodają jeszcze razem z czosnkiem 2 – 4 ostre papryczki (czuszka, pepperoni) pokrojone w cieniutkie krążki, i wtedy kiszonka jest serio ostra. Dobrze kisi się tylko dojrzała papryka (czerwona lub żółta/pomarańczowa), można też wziąć zieloną, ale wyjdzie raczej „małosolna” (też smaczna). Cytuj
ali Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2006 mam ochotę na taką paprykę, ale skąd wziąć teraz nasiona kopru? chyba już nie sprzedają? Cytuj
ina12 Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2006 Mnie tez bardzo zainteresował ten przepis. Pomyślałam jakby kupić koperek suszony w paczkach to nie jest to samo co koper z baldachów świeżo wyłuskany. Napewno nam uretan doradzi, a za przepis dziekuję bo jest ciekawy. ina12 Cytuj
uretan Opublikowano 20 Października 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 Mnie tez bardzo zainteresował ten przepis. Pomyślałam jakby kupić koperek suszony w paczkach to nie jest to samo co koper z baldachów świeżo wyłuskany. Napewno nam uretan doradzi, a za przepis dziekuję bo jest ciekawy. ina12 Suszony może być, ale 1 torebka na słoik. Cytuj
ina12 Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. ina12 Cytuj
gosiek50 Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 Kiedyś jadłam taką paprykę u znajomych , ale oni zakupili ją na ryneczku u gospodarza bardzo mi smakowała , dzięki uretanie że podzieliłeś się z nami tak wspaniałym przepisem . :-) :D Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi