Skocz do zawartości

Placek Z Owocami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

80 dag mąki 1 kostka margaryny 40 dag cukru 6 jaj 3/4 szklanki mleka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia owoce - śliwki , jabłka, agrest Utrzeć margarynę z cukrem i jajami, dodać makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dolewając po trochu mleka. Wyrobione ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Na dużą blachę prostokątną wylać białe ciasto, na to nałożyc owoce i przykryć ciastem kakaowym. Piec około 50 minut. Ciasto które przedstawiam piekłam z śliwkami z słoi i surowymi jabłkami obranymi i pokrojonymi w plasterki. ina12

post-2336-1172244757_thumb.jpg

post-2336-1172244779_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Elu przepis mam z Biblioteczki Poradnika Domowego to jest to samo co Poradnik Domowy, dokładnie jest prawdą tak jak napisałaś. Nie wiem czy zwróciłaś uwagę na to że moje ciasto całkowicie i to dużo się różni wyglądem od zdjęcia załączonego w tych wydawnictwach. Tam jest tylko dolna warstwa białego ciasta i górna cieńsza warstwa kakaowego, a owoców prawie nie widać, przypuszczam że były dodane tylko jabłka bo w jednym miejscu prześwitują. ina12

Opublikowano

Ciasteaczko , aż ślinka cieknie pięknie wygląda ,Ja przepis wydrukowałam , ale kiedy będę próbować to nie wiem bo tu tyle smakowitości gorąco pozdrawiam Inę !!!! :-)

Opublikowano

Ina, ciasto świetnie wygląda, chcę się na nie skusić. Powiedz jednak co oznacza duża blacha? Czy normalna blacha czy też może taka, która jest na wyposażeniu piekarnika?

Opublikowano

Witaj Ali, ciasto należy upiec na normalnej blaszce o wymiarach długość 40 cm. a szerokość 28 cm. wymierzyłam u góry, w takiej ja piekę. Ali pamiętaj o tym że kładąc wilgotne owoce na ciasto, to wpierw trzeba ciasto posypać tartą bułką. ina12