Dorota Opublikowano 23 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2006 Gotowanie ziemniaków … hmm niby prosta i można powiedzieć codzienna rzecz – a tyle różnych zdań na ten temat :-) Mój sposób gotowania ziemniaków: Do gotującej się nieposolonej wody wrzucam ziemniaki. Wody w garnku nie powinno być dużo, już po wrzuceniu ziemniaków nie powinna ona ich zakrywać. Następnie nakrywam garnek pokrywką i gotuję na dużym ogniu ok. 25 minut. Pod koniec gotowania sprawdzam widelcem czy są miękkie. Następnie odcedzam, solę, dodaję troszeczkę masła do smaku i rozgniatam tłuczkiem. Osobiście bardzo lubię takie ziemniaczki z dodatkiem masła :D Taki sposób gotowania przechodzi w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie - tak gotuje moja mama, babcia i ja ;-) Natomiast moja teściowa i jej teściowa gotują ziemniaki w inny sposób. Do zimnej posolonej wody wrzucają ziemniaki i gotują je znaczne dłużej. Następnie odcedzają i gotowe. Można by powiedzieć, że ile kucharek albo raczej ile rodzin - tyle sposobów na gotowanie ziemniaków. A w jaki sposób Wy gotujecie ziemniaki? Cytuj
Jola_A. Opublikowano 23 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2006 U mnie w rodzinie ziemniaki gotuje sie w zimnej osolonej wodzie. Po odcedzeniu dodaje sie 2 lyzki smietany i rozgniata tluczkiem. Cytuj
ina12 Opublikowano 24 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2006 Umnie też w rodzinie gotują w zimnej wodzie, bywa nieraz taka sytuacja że chcąc żeby prędzej ziemniaki się ugotowały to wrzucam do gotującej osolonej wody. Drugi sposób to żeby się prędzej ugotowały wrzucam do zimnej osolonej wody z dodatkiem tłuszczu dodaję przeważnie palmę. ina12 Cytuj
gosiek50 Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2006 U mnie w rodzinie zawsze gotujemy ziemniaki w zimnej osolonej wodzie. a na wikwintniejsze obiady do gotujących ziemniaków dodaje ząbki czosnku wtedy ziemniaki mają wyśmienity posmak. :-) :D Pozdrawiam Cytuj
Bernimek Opublikowano 27 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2006 Ziemniaki należy gotować zawsze w niewielkiej ilości wody, ma być jej tyle, aby ziemniaki były zaledwie przykryte i solić dopiero w momencie jak woda zacznie wrzeć - to proste zasady Mojej Babci, które stosuję i ja. Pamiętam smak ziemniaków z dzieciństwa, kiedy Babcia dodawała do wody gałązkę rozmarynu albo małą pietruszkę z natką - bardzo aromatyczne. Oprócz tego dodaję jeszcze bazylię albo tymianek (w zależności od tego co mam w Moim ogródku z przyprawami). Cytuj
zuziorek Opublikowano 2 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2006 W mojej rodzinie również ziemniaki gotujemy w zimnej wodzie z dodatkiem soli. W czasie gotowania dodaję łyzeczkę masła, ziemniaki nie wykipią. Moje dzieci lubia tz ziemniaki "szturchane": do ugotowanych ziemniaków dodaję łyzkę śmietany i łyżkę masła , ugniatam tłuczkiem i posypuje koperkiem Cytuj
DeLarge Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 jak mam więcej czasu to lubię zrobić apetyczne puree z dodatkiem ugotowanej marchwii lub zielonego groszku, oczywiście wszystko ugniecione z masłem i odrobiną mleka...polecam takie ziemniaki. Jeśli sprawa tyczy się gotowania to ziemniaki wrzucam do gotującej się osolonej wody a czasem robię je w szybkowarze, niecałe 6 minut i już są gotowe Cytuj
Miuriel Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 Moim zdaniem ziemniaki najlepiej gotować tak, żeby z wodą wylewać jak najmniej witamin i mikroelementów, czyli na parze (jak robi mój mąż), lub wrzucając do gorącej wody a już najlepiej w mundurkach. i takie mi najlepiej smakują. Przyznaje się, że ja najczęściej gotuję tak jak to robiła moja mama, czyli wrzucam do zimnej wody ale staram się żeby jej było jak najmniej. Do ugotowanych ziemniaków dodaję zioła, nie sole. Swoją drogą odkąd przestaliśmy w domu używać soli to gdziekolwiek indziej jem ziemniaki wydają mi się przesolone. :) Cytuj
krysia50 Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 Spróbujcie ugotować ziemniaki z kminkiem( woda-ziemniaki-sól-kminek ) ale to tylko dla tych co lubią kminek . Tak jak wspomniała poprzedniczka gotowane ziemniaki i w ogóle wszystkie warzywa na parze to najlepszy sposób polecam pozdrowienia Cytuj
amelia1 Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 Ja zawsze ziemniaki gotuję w zimnej osolonej wodzie, później ugniatam je z masełkiem i posypuję koperkiem, tak samo gotuje moja mama i teściowa, ale staram się aby wody było tyle, aby nie zakrywała do końca ziemniaków. Pozdrawiam Amelia Cytuj
monisia Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 ja też gotuje w zimnej osolonej wodzie.Zalezy do czego potem sa takje kończe-jak do barszczu zabielanego-to polewam je bulką tarta z maslem.jak do żórku-to dusze z masłem i boczkiem wedzonym,a do szczawiowej dusze z masełkiem i cebulką podsmażoną :wink: a jełsi chodzi o gotowanie warzyw-wszystkich -to żeby nie traciły swoich własciwości fajniejest doadc do gotowania troszke oliwy :wink: pozdrówka :razz: Cytuj
kitka31 Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Ja rowniez tak jak wiekszosc tutaj forumowiczow gotuje ziemniarki w zimnej, posolonej wodzie. Ponoc jest to najlepszy sposob, a to z powodu jednomiarnego gotowania sie ziemniakow (od zewnatrz tak jaki i od wewnatrz). Jesli wrzucimy ziemniaki do goracej wody, maja tendencje do rozgotowania sie z zewnatrz gdy w srodku moga byc jeszcze niedogotowane. Jesli mamy problemy z nerkami, czy nawet ktos sie dializuje, nalezy ziemniaki gotowac podwojnie. W pierwsze wodzie okolo 10 minut po czym zlewamy wode, w ktorej jest zawarta najwieksza ilosc potasu (b. niezalecana na nerki w przypadku niewydolnosci nerek), nastepnie zalewamy ziemniaki jeszcze raz i juz gotujemy do ich miekkosci. Rowniez zminimalizowanie soli lub calkowite jej wykluczenie jest wskazane. Cytuj
DeLarge Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 gdy chcemy ugotowac ziemniaki na np. sałatke ziemniaczaną zaleca się dodanie do wody odrobiny octu, dzięki temu ziemniaki utworzą taka skorupke i nie rozpadną się, zachowaja swój kształt...dodanie natomist do wody odrobiny soku z cytryny i również octu zapobiegnie utracie koloru przez ziemniaki w trakcie gotowania... Cytuj
Agusia Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 A co to sa ziemniaki???????????????????? Zartuje oczywiscie ale przyznam ze ostatnio jadlam ziemniaka jakies 3 tygodnie temu! A czy lubicie moze slodkie ziemniaki czyli tzw pataty!? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.