Skocz do zawartości

Ciociosan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1,5 kg cytryn 40 dkg ryżu 10 l wody 4 kg cukru 1/2 op. tymianku 3 dkg drożdży / takich do ciasta / 1 łyżka mielonej gałki muszkatałowej Cytryny pokroić w kostkę /razem ze skórką / . Zagotować wodę,wymieszać z cukrem do rozpuszczenia,ostudzić. Drożdże rozetrzeć z odrobiną wody,wszystkie składniki dać do gąsiora na wino. Po trzech tygodniach przecedzić , zostawić do dalszej fermentacji. Zlać do butelek kiedy przestanie musować. :-)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam! Też robiłam Ciociosan ale mam trochę inny przepis: 1 kg ryżu 3 kg cukru 7 l wody 10 dag drożdży (piekarskich) Takie jak do ciasta drożdżowego sok z 1 cytryny 1/2 gałki muszkatołowej 20 goździków 10 dag rodzynek 2 cukry waniliowe 6 ziarenek pieprzu 16 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki tymianku wszystkie składniki zakorkowac w balonie odstawic w ciepłe miejsce, po burzliwej fermentacji 6 tygodni. Przelewam wino do naczyń, wywalam ryż i pozostałe składniki, wlewam ponownie wino do balonu żeby dojrzewało , sklarowane zlewam wężykiem do butelek. Najlepsze po roku leżakowania :roll: Smacznego Pychotka na wigilię jak znalazł

Opublikowano

Aniu, mam wrażenie, że wkradł się jakiś błąd do Twego przepisu - moim zdaniem za mało ryżu i za dużo cytryn. Też robiłam już to wino, jakkolwiek z innego przepisu.

Opublikowano

Osobiście robiłam ciociosana z podanego przepisu i był w pożądku, dostałam go od znajomego ,który go robi od wielu lat,więc przepis jest sprawdzony. Z mojego przepisu wyjdzie ciociosan bardziej wytrawny od podanego przez Katarzynkę ,choć jej przepis jest bardzo zachęcający i mam ochotę go wypróbować.Pozdrawiam !!!!!!!!!!!

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Bardzo interesujące przepisy , zrobię chyba taki pośredni "półsłodki , mam pytanie drożdze piekarskie to są specjalne czy w torebeczkach suszone - napewno wypróbuję to wino zawsze mi smakowało piłam go dawno temu i o nim zapomnialam , teraz mi przypomniałyście - a ile tego wychodzi w fazie końcowej ??? pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano

Drożdże które dodaję do ciociosana są świeże w kostce 10 dkg. w kazdym sklepie spożywczym można je kupić. W sumie z przepisu wyjdzie ok 11 litrów tego trunku. pozdrawiam!!!

Opublikowano

Ja też używam drożdży takich jak do drożdżowego wypieku świeże nie suszone. Przepraszam za niedopisanie, zapomniałam że mogą byc w różnej postaci :-D Pozdrawiam i życzę smacznego Ci którzy zrobią za rok na święta będą mieli super trunek :-D

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam wszystkich. Przepis Katarzyny jest bardzo dobry, podobny do tego który moj ojciec za czasów młodości maił w swoim skrzetnie schowanym kajeciku i również go stosował do wyrobu tego wina:). A ja właściwie oprócz oceny tego przepisu chciałem spytać o drożdże. Przy dodawaniu do wina drożdży do wypieków drożdżowych potrzeba conajmniej roku żeby pozbyć się tego zapachu rożdżowego a niekiedy to nie wystarczy lub jest całkeim niemożliwe. Według mnie troche takie wino traci na smaku i nie tylko. Czy próbował ktoś może dodawać do tego wina rasowych drożdży winiarskich np. 'Sherry' lub 'Tokay' które są dodawane do win bialych i cięższych ?. Czy takie składniki 'moszczu' nadają się do rozpoczęcia fermentacji przez tego typu drożdże ?