ania Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 1,5 kg cytryn 40 dkg ryżu 10 l wody 4 kg cukru 1/2 op. tymianku 3 dkg drożdży / takich do ciasta / 1 łyżka mielonej gałki muszkatałowej Cytryny pokroić w kostkę /razem ze skórką / . Zagotować wodę,wymieszać z cukrem do rozpuszczenia,ostudzić. Drożdże rozetrzeć z odrobiną wody,wszystkie składniki dać do gąsiora na wino. Po trzech tygodniach przecedzić , zostawić do dalszej fermentacji. Zlać do butelek kiedy przestanie musować. :-) Cytuj
Katarzyna Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 Witam! Też robiłam Ciociosan ale mam trochę inny przepis: 1 kg ryżu 3 kg cukru 7 l wody 10 dag drożdży (piekarskich) Takie jak do ciasta drożdżowego sok z 1 cytryny 1/2 gałki muszkatołowej 20 goździków 10 dag rodzynek 2 cukry waniliowe 6 ziarenek pieprzu 16 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki tymianku wszystkie składniki zakorkowac w balonie odstawic w ciepłe miejsce, po burzliwej fermentacji 6 tygodni. Przelewam wino do naczyń, wywalam ryż i pozostałe składniki, wlewam ponownie wino do balonu żeby dojrzewało , sklarowane zlewam wężykiem do butelek. Najlepsze po roku leżakowania :roll: Smacznego Pychotka na wigilię jak znalazł Cytuj
ali Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 Aniu, mam wrażenie, że wkradł się jakiś błąd do Twego przepisu - moim zdaniem za mało ryżu i za dużo cytryn. Też robiłam już to wino, jakkolwiek z innego przepisu. Cytuj
ania Opublikowano 27 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 Osobiście robiłam ciociosana z podanego przepisu i był w pożądku, dostałam go od znajomego ,który go robi od wielu lat,więc przepis jest sprawdzony. Z mojego przepisu wyjdzie ciociosan bardziej wytrawny od podanego przez Katarzynkę ,choć jej przepis jest bardzo zachęcający i mam ochotę go wypróbować.Pozdrawiam !!!!!!!!!!! Cytuj
dariad Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Bardzo interesujące przepisy , zrobię chyba taki pośredni "półsłodki , mam pytanie drożdze piekarskie to są specjalne czy w torebeczkach suszone - napewno wypróbuję to wino zawsze mi smakowało piłam go dawno temu i o nim zapomnialam , teraz mi przypomniałyście - a ile tego wychodzi w fazie końcowej ??? pozdrawiam serdecznie. Cytuj
monilek26 Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Dzisiaj piłam ciociosan domowej roboty i przyznam że jest lepszy niz ten sklepowy. Dla mnie rewelka. Cytuj
ania Opublikowano 20 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Drożdże które dodaję do ciociosana są świeże w kostce 10 dkg. w kazdym sklepie spożywczym można je kupić. W sumie z przepisu wyjdzie ok 11 litrów tego trunku. pozdrawiam!!! Cytuj
Katarzyna Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 Ja też używam drożdży takich jak do drożdżowego wypieku świeże nie suszone. Przepraszam za niedopisanie, zapomniałam że mogą byc w różnej postaci :-D Pozdrawiam i życzę smacznego Ci którzy zrobią za rok na święta będą mieli super trunek :-D Cytuj
Gość pat82 Opublikowano 18 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2008 Witam wszystkich. Przepis Katarzyny jest bardzo dobry, podobny do tego który moj ojciec za czasów młodości maił w swoim skrzetnie schowanym kajeciku i również go stosował do wyrobu tego wina:). A ja właściwie oprócz oceny tego przepisu chciałem spytać o drożdże. Przy dodawaniu do wina drożdży do wypieków drożdżowych potrzeba conajmniej roku żeby pozbyć się tego zapachu rożdżowego a niekiedy to nie wystarczy lub jest całkeim niemożliwe. Według mnie troche takie wino traci na smaku i nie tylko. Czy próbował ktoś może dodawać do tego wina rasowych drożdży winiarskich np. 'Sherry' lub 'Tokay' które są dodawane do win bialych i cięższych ?. Czy takie składniki 'moszczu' nadają się do rozpoczęcia fermentacji przez tego typu drożdże ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi