Gość patpac Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie osolonej i ocukrzonej (1,5 łyżki stołowej cukru i trochę ponad pół łyżki stołowej soli na kilogram ziemniaków) około 25 minut na średnim gazie. Studzimy kartofle, zostawiając je pod przykryciem na około 30-60 minut (jeśli nie mamy czasu na takie głupstwa, możemy zapomnieć o studzeniu) i kroimy na 6 do 8 części w zależności od wielkości ziemniaka (na pół i na 3, lub 4 każdą połówkę, frytki mają być duże, co najmniej 2x2 centymetry). Kolejnym etapem jest podsmażenie frytek na rozgrzanym, dość głębokim oleju, ale tylko do uzyskania lekko żółtawego koloru. Frytki mają być zdecydowanie niedosmażone. Kiedy frytki przesmażone ostygną, wrzucamy je ponownie na tem sam, rozgrzany olej i smażymy do złocistego, pięknego (o czym sami się przekonacie) koloru. Najczęściej zdarza mi się tak, że jeśli podsmażam trzy porcje frytek, to podsmażona jako pierwsza porcja, nadaje się do ostatecznego smażenia kiedy wyciągam z oleju trzecią porcję podsmażaną. Tak, że nie ma przestoju w pracy :-). Podany przeze mnie przepis jest świetny o czym świadczą tłumy zadowolonych z niego moich znajomych. Frytki są tak dobre, że proszę nie kalajcie ich choćby najlepszym keczupem. Ewentualnie sól i to wszystko czego im trzeba. Przepis pochodzi z programu angielskiego szefa kuchni Hestona Blumenthala z Discovery Channel. Heston nie dodawał do dania cukru, ale ja próbowałem obu wersji i bardziej podoba mi się ta z cukrem. Pozdrawiam. Cytuj
ainoh7 Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 no własnie jak zrobic dobre frytki ale tak zwyczajnie? kupiłam ziemniaki, tłuszcz.... obrałam ziemniaki, pokroiłam na paseczki i wrzuciłam do goracego oleju... po jakims czasie frytki z wierzchu były prawie spalone a w srodku surowe... no to je powyciagałam i wyrzuciałam... rzuciałam nastepne i... znów to samo i znów wyrzuciłam. .. :oops: koniec konców frytek na obiad nie było tylko kasza gryczana :oops: co zrobiłam żle? czy ktos moze mi cokolwiek doradzic? Cytuj
DeLarge Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 widzę dwie mozliwości: albo zbyt grubo pokrojone były ziemniaki albo frytki smażone były w zbyt wysokiej temperaturze (na zbyt dużym ogniu) Cytuj
ainoh7 Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 hmm no to skad mam wiedziec jak ten ogien ustawic? bo grytki pokrojone były raczej tak jak wszystkie frytki... Cytuj
DeLarge Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 polecam zakup frytownicy...a jeśli już smażymy na ogniu to myślę że jedynym wyjściem jest kontrolowanie płomienia, nie może być zbyt duży Cytuj
Ewa1 Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Ja myślę, że było za mało oleju. Ja smażę w specjalnym garnku z koszem tylko do frytek. Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się żeby mi się przypaliły. Spróbuj jeszcze raz, ale w dużej ilości oleju. Pozdrawiam i życzę udanych frytek. :oops: :oops: :razz: Cytuj
ainoh7 Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 aaaa i tu jest chyba problem odkryty!!! miałam mało oleju! wiem bo do wielkiego gara takiego na zupe tego najwiekszego w zestawach wlałam tylka jedna butelke oleju i cos mi było mało i płytko na dnie ale uznałam ze frytki sa całe zakryte a wiec jest ok.... i to chyba bedzie ten problem . dzieki Ewo1 :oops: Cytuj
nastia Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 mnie nigdy nie wychodziły tzw. "domowe frytki". albo się spalały na węgielek, albo były surowe w środku, albo przesiąknięte tłuszczem na wylot... dawno już zrezygnowałam z takich zabaw i teraz mrożone kupuję i robię w piekarniku - tak nie da się ich zepsuć :evil: "1 2 3 frytki" to moje ulubione :) Cytuj
broker Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 Domowe frytki trzeba zblanszować przed smażeniem. Cytuj
ebiernacka Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2009 TE FRYTKI SĄ POPROSTU SUPER!!!!!!!!POZDRAWIAM! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.