uretan Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2006 Składniki: 1 kg małych ogórków (3-7 cm długości), 1 marchewka, 5—6 małych cebulek, 4 listki laurowe,kilka ziaren pieprzu, 3-5 dag soli, 1/4 szklanki octu 10 %, 2,5 szklanki wody, 4 ząbki czosnku (ja dodaję jeszcze łyżeczkę świeżo wyłuskanych nasion kopru). Wykonanie: Ogórki umyć, najlepiej szorując szczoteczką. Wrzucić je na moment do wrzątku, odcedzić i przelać zimną wodą. Nakłuć każdy ogórek widelcem, natrzeć solą, ułożyć w porcelanowym naczyniu, obciążyć talerzykiem, nakryć i odstawić na 12 godz. Marchewkę umyć, oskrobać, pokroić w talarki lub gwiazdki i razem z oczyszczoną cebulą wrzucić na moment do wrzącej wody. Wyjąć i razem z osączonymi z solanki ogórkami ułożyć pionowo w słoikach, dodając do każdego ząbek czosnku. Zagotować wodę z octem, nasionami kopru, listkami laurowymi oraz pieprzem i gorącą zalać korniszony w słoikach. Zamknąć i pasteryzować w temperaturze 90°C przez 20—25 min. źródło: Zdzisława Skrodzka "Kompoty marynaty dżemy" Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.