ela2225 Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Jutro ma czas i nareście wyróbuję z jabłkami mniam mniam Cytuj
dorka115 Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Witam!!Super przepis piekłam w sobote choć nie byłam do końca przekonana warto było .Dziękuje ciacho SUPER ;) Pozdrawiam!! Cytuj
aniela Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Z nutka niepewnoscie i ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu upieklam to ciasto! Obie z corka zajadamy sie drozdzowymi wypiekami, ale ze wzgledu na wyrabianie, ciasta drozdzowe rzadko goscily na naszym stole. Placek - SUPER!!! Zrobilam jednak maly blad, ciasta nalozylam mniej niz polowe blaszki, a po pol godz. zauwazylam, ze gora ciasta piecze sie w piekarniku! Tak rosl, ze wykipial!! Nastepnym razem bede miala z tej ilosci nie tylko placek ale i babke. Betty, ja mieszkam w Kanadzie, swieze drozdze sa w sprzedazy ale w 0.5 kg opakowaniach, wiec uzylam suszonych drozdzy "Fleischmann's - Quick rise". Na podane przez Ine skladniki dalam 2.5 plaskiej lyzki tych drozdzy. Moze troche za duzo, bo jak wspomnialam, czesc ciasta piekla sie poza blaszka. Ale wyszlo smaczniutke. Cytuj
ina12 Opublikowano 19 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Kasiu składam Tobie podziękowanie za bardzo miłe słowa którymi oceniłaś mnie osobiście. Dorka i Anielo Wam również bardzo dziękuję za ocenę tego ciasta. Jak to dobrze że są wystawiane przez osoby opinie, tak powinno być czy ocena jest dobra , czy krytyczna. Przy krytycznej dużo osób może pomóc i potrawę nawet przy małej zmianie można ją doprowadzić do oceny pozytywnej. Anielo oprócz tabletek zjadam wieczorem jeden ząbek czosnku. Odżywiam się zdrowo, bardzo dużo codziennie jem owoców i surówek. Wiem o tym doskonale że stres tez podwyższa bardzo choresterol. Mój tata ma przeszło 94 lata, w tym wieku nastapiły już duże zmiany a ja nie mogę robić przykrości i wszystko duszę w sobie. Już mi doradzali żeby krzyknać w niektórych sytuacjach to tata się zmieni. Ja się nigdy nie odważę bo mam inny charakter i dużo osób stwierdziło ze jestem dla wszystkich za bardzo nadopiekuńcza. Pomagam tak jak mogę również osobom które są skrzywdzone przez los. Przegotowaną wodę, czosnek, cytrynę i jeszcze dodawał do tego mój maż miód i to używał. Anielo ja tą drozdżówkę piekę w blaszce o szerokości 28 cm. długość 40 cm. a wysokość 6 cm. Basiu dobrze doradziłaś drożdżówka bardzo nam smakuje z dżemem marchwiowo cytrynowym upiekłam ją wczoraj. W przyszłosci upiekę z wiśniami i bez żadnych owoców, tylko z kruszonką. Dzisiaj piekę inne ciasto, narazie nie zdradzę jakie, jak bedzie udane dodam przepis i zdjęcie. Na marginesie przypominam że makę do drożdzówki tak samo trzeba przesiać jak do innych ciast. Nie chwaląc się ona jest tak puszysta że aż rozpływa się sama w ustach. Moi kochani pozdrawiam Was mile i serdecznie oraz życzę wypróbowania innych wypieków omijając moich. ina12 Cytuj
baśka96 Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Witaj Ina.Cieszę się że skorzystałaś z mojej podpowiedzi ;) Pozdrawiam ;) :-D :P Cytuj
aniela Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2006 Witaj Ino, swietnie jak znasz przepis na czosnek z cytryna to nie bede go podawc. Z pozdrowieniami ---- majka Cytuj
Klosewik Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2006 Minął tydzień jak otrzymałam przepis na drożdzówkę, dzisiaj ją upiekłam. Jest pyszna lecz w smaku dla niektórych osób może być za mało słodka, a oprócz tego jest mało pracochłonna. W kolejności dodajemy następujące składniki: 5 jaj 10 dag drożdży - rozkruszyć 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka oleju 1 szklanka zimnego mleka 5 szklanek mąki Nic nie robiąc odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie wszystkie składniki wymieszać łyżką i wyłożyć na dużą blachę prostokątną. Według własnego uznania można wyłożyć owoce i na to kruszonkę lub bez owoców. ina12 Kochana Halino! Czy słowa Twoje "nic nie robić " oznaczają dokładnie to , że produkty daję po kolei do miski i nie mieszam, tylko robię to dopiero po upływie tych 3 godzin ? Wybacz mi moją "tępotę". ;) Cytuj
ina12 Opublikowano 20 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2006 Klosewik Ty nie masz żadnej tępoty, Ty poprostu chcesz się upewnić. Bardzo dobrze zrozumiałaś, kolejno dasz produkty do miski i odstawisz na 3 godziny nic nie robiąc, a po tym czasie dopiero dokładnie wymieszasz łyżką aż się wszystkie produkty dobrze połaczą i na blachę. Przekonasz się jak bardzo ładnie będzie to wszystko rosło. Ja piekę z mąki poznańskiej i przesiewam ją. Pozdrawiam. ina12 Cytuj
tarsyla Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 dziekuję za bardzo dobry przepis na drożdżówkę jest rewelacyjna a do tego bardzo szybko się ją robi, wszystkim bardzo smakowała tylko ja dodaję 1,5 szklanki cukru bo tak to jest za mało słodka :roll: :oops: Cytuj
ina12 Opublikowano 29 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 Dziękuję za pochwałę tego przepisu. Ja już na samym początku zaznaczyłam że dla niektórych osób może być za mało słodka. Tarsyla ale dzięki Tobie że dodałaś więcej cukru wiemy że drożdzówka ta nadal jest rewelacyjna tak jak oceniłaś. Pozdrawiam. Cytuj
bestyjka Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2006 Cześć dziewczyny, pomocy co ja robię nie tak? :roll: Jak znalazłam przepis Iny to byłam wniebowzięta, to moje pierwsze doświadczenie z drożdżowcem. Ale... za pierwszym razem jako niedowiarek wymieszałam na początku, bez wyrabiania, składniki i dopiero odstawiłam na 3 godz. Wszystko wyszło i było smaczne. Za drugim razem dostosowałam się dosłownie do przepisu i nic nie robiąc odstawiłam na 3 godz. Też niby wyszło i jest smaczne :oops: (jesteśmy w trakcie konsumpcji) ale... ani za pierwszym ani za drugim razem nie wyrosło mi tak jak Doruni (tak na marginesie jej zdjęcia sprawiły, że do Was piszę bo mój wypiek daleko odbiega od tego na zdjęciach), a robię w blaszcze trochę mniejszej niż Ina. No i teraz do tego wszystkiego w cieście są tak jakby zakalcowate miejsca, takie nieduże, praktycznie w całej powierzchni ciasta, jakby malutkie placki mokre niedopieczone??? nie wiem co to jest, za pierwszym razem tak nie było. Poza tym, jaki macie sposób wykładania ciasta do blaszki. Ja jak wyłożę to później rozciągam na boki i po upieczeniu środek mam niziutki (prawie dziura :oops: ). Piekę w temp. 175-180 st. ok. 45 min, ale gdzieś po 30 min ciasto jest pięknie wyrośnięte i później opada. Może za długo je trzymam? I mój ostatni problem KRUSZONKA. Doruniu na Twoim zdjęciu jest taka piękna, a mi wychodzi skorupa. Nie mam odpowiedniej miarki i mam problem z oceną ile to jest np. 15 dag mąki z przepisu Iny. Ogólnie z ciastami w miarę sobie radzę, dlatego podpowiedzcie mi proszę co robię źle, bo ta drożdżowa jest naprawdę pyszna i szkoda żebym ją psuła. Aha... nie przesiewałam mąki, doczytałam się dopiero dzisiaj i następnym razem to zrobię. Pozdrowionka :oops: Cytuj
DeLarge Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2006 hmm...a może jest to wina Twojego piekarnika? Cytuj
ina12 Opublikowano 30 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2006 Witaj bestyjka, z tego co przeczytałam wynika że ciasta dobrze nie wymieszałaś łyżką.Trzeba je dobrze wymieszać żeby składniki się połączyły i wtedy nie będzie zakalcowatych miejsc. Ciasta na blasze nie rozciagam, bo ładnie daje się wyrównać łyżką i to taką łyżką robię co się je zupę. Ciasto wkłada się do nagrzanego piekarnika o tym napewno wiesz, mnie jeszcze nigdy nie opadła. 15 dag mąki to jest niecała szklanka, szklanka mąki to jest 17 dag. Jeszcze raz daję gwarancję że jest pulchna, porównuję do tego że sie rozpływa w ustach i utrzymuje świeżość. To jest moja rada, nie ma mowy żeby się nie udała. Spróbuj i daj znać, jeżeli będzie nie udana to tak jak napisał DeLarge może to wina piekarnika. Ale ja jestem przekonana że będzie udana. Życzę udanego wypieku. Pozdrawiam. Cytuj
dana2005 Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 Ino muszę chyba wypróbowac twoją drożdżówkę. Ja pekę tez taka drożdżowkę ale troche inaczej. Też jest małło pracochlonna. Mój przepis jest na forum placek drożdżowy bez wyrabiania Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.