ania Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2006 BISZKOPT: 6 JAJ 3/4 SZKL. CUKRU 3/4 SZKL.MĄKI ZIEMNIACZANEJ 3/4 SZKL. MĄKI PSZENNEJ 1 DOBRA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubic na sztywną pianę ,dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści, dodać żółtka, do ubitej masy dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać ŁYŻKĄ. Wylać ciasto do formy i upiec na złoty kolor. A W MIĘDZYCZASIE ... Uprażyć w garnku 1,5 kg obranych, pokrojonych jabłek / Antonówka, lancberskie lub reneta / i dodać 2 galaretki agrestowe lub pomarańczowe,mieszać,aż się rozpuszczą, dosładzamy wg. upodobań Na upieczony biszkopt wykładamy masę jabłkową /jak przestygnie wkładamy do lodówki / i ... przygotowujemy krem / ja kupuję krem dr. otkera osmaku ajerkoniakowym, ale dobry jest też o smaku śmietankowym lub waniliowym / i wykładamy go na masę jabłkową. Jeśli nie mamy czasu , a goście prawie u drzwi to proponuje kupić gotowy biszkopt, gotowe jabłka do szarlotki/ są dostępne w litrowych słoikach / i podgrzać je dodając galaretki. SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!! Jeśli biszkopt pieczemy w tortownicy ,to dajemy 4 jajka, po 1/2 skl mąki i cukru Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.