amelia1 Opublikowano 2 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2006 Składniki: ciasto: 0,5 kg mąki 0,5 kostki margaryny 1 szklanka cukru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli piana: 4 białka 0,5 szklanki cukru szczypta soli ponadto: 0,5 kg jabłek cunamon cukier waniliowy cukier puder Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nichy podzielić na kolejne dwie połówki i włożyć do lodówki, aby sie schłodziły. Tą największą część zetrzeć na wysmarowaną blachę i podpiec ok. 15 minut, tak, aby ciasto nie było rumiane. Jabłka pokroić na ćwiartki lub drobniej (jak kto woli), wyłożyć na podpieczone ciasto, posypać cukrem waniliowym oraz cynamonem. Na jabłka zetrzeć następną część ciasta i zapiec tak samo jak pierwszą. Ubić w tym czasie pianę z białek z odrobiną soli. Jak już będzie sztywna dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Wyłożyć na ciasto i zetrzeć na pianę ostatnią część ciasta. Zapiec. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!!! Ja na końcu nie posypuję, uważam, że jest wtedy za słodkie Cytuj
ina12 Opublikowano 3 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2006 Witaj Amelio! Jutro piekę jabłecznik i mam pytanie jakiego wymiaru używasz blaszki. Dziękuję bardzo za wszystkie wspaniałe przepisy które nam podajesz. Ja kolejno wszystkie sobie wydrukowałam. Pozdrawia Ciebie ina12 Cytuj
amelia1 Opublikowano 4 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 Kochana Inko, bardzo się cieszę :-) , że spodobały Ci się moje przepisy i gwarantuję, że smakowały też będą super :D . Jeżeli chodzi o wymiary blaszki, to ja robię na tej średniej, płaskiej. Niestety nie mogę podać dokładnych wymiarów :-) , ponieważ jestem za granicąi nie mam jej tutaj ;-) . Ale mniej więcej 40x25 jakoś tak. To nie są dokładne wymiary, mówię tak na oko. Życzę miłych i smacznych wypieków. Pozdrawiam!!! Amelia Cytuj
ina12 Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 Droga Amelio! Niepotrzebnie zadałam to pytanie, po napisaniu z zapytaniem o wymiar, doszłam do wniosku że ja jako stara gospodyni będę wiedziała na jakiej blaszce upiec. Zrobię ciasto, podzielę i już będe miała orientację. Przepraszam za mój popełniony nietakt. Pozdrawiam ina12 Cytuj
amelia1 Opublikowano 4 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 Kochana Ineczko, przecież nic się nie stało :-) . Zawsze lepiej zapytać, a przecież nawet najlepszemu kucharzowi coś może się zapomnieć, pomylić lub nawet popsuć. Pytaj zawsze, jak będę mogła tak pomogę. Pozdrowienia i miłego pieczenia.!!! :D Amelia Cytuj
ina12 Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 Witaj Emelio, ciasto jest naprawdę bardzo smaczne, smakuje mojej całej rodzince. Piekłam je w blaszce o szerokości 23 cm. i długości 35 cm. Cukrem pudrem też nie posypałam bo smakując to ciasto jest dla nas słodkie. Mam pytanie czy nie pomyliłaś się z ilością tłuszczu?. Robiąc ciasto wyszła mi kruszonka, ale dodałam margarynę palmę bo zawsze takiej używam i ciasto mi się urobiło. Polecam to ciasto oprócz tego że jest smaczne, to łatwe jest w wykonaniu. Dziękuję za przepis. ina12 Cytuj
amelia1 Opublikowano 6 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Kochana Ineczko!!! Cieszę się, że ciasto smakowało, jest naprawdę dobre i tak jak napisałaś łatwe w wykonaniu :-D . Jeżeli chodzi o przepis, ja zawsze robie z pół kilograma mąki i pół kostki margaryny lub masła i wychodzi dobrze, mąkę urzywam poznańską, a masło palma lub kasia. przepis mam od mojem mamy, która piecze to ciasto bardzo często, ja zresztą też . Dla pewności jeszcze raz ją spytam i sprawdzę w moim zeszyciku ( może źle przepisałam) :D :-) :D Z góry przepraszam :-) ;-) Pozdrawiam Cię gorąco!!! Amelia Cytuj
amelia1 Opublikowano 7 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2006 Kochana Ineczko, pytałam mamę o przepis i ona też zawsze robi z takiej ilości jaką podałam. Mama to ciasto piecze juz kupę lat i zawsze robi tak samo. Jeżeli komuś wyjdzie ciasto tak jak tobie radzę dodać trochę więcej masła, ale nie za dużo. Słyszałam też, że do mąki tortowej zawsze daje się więcej tłuszczu niż zwykle, ale nie wiem czy to prawda. Mam nadzieję, że następnym razem wyjdzie bez problemu. Cieszę się, że wam smakuje to ciacho :D . Pozdrawiam :-) Amelia Cytuj
ina12 Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 Droga Amelio, ja do ciasta użyłam mąki luksusowej, a palmy dołożyłam tylko trochę. Zauważyłam że za bardzo to wziełaś sobie do serca. Piszę teraz Tobie co ja dawno zauważyłam i o tym naprawdę często zapominam i nie wiem czy inne osoby też na to zwróciły uwagę. A mianowicie dawniej kostka margaryny miała gramaturę 250g a obecnie ma 225g, piszę szczerze że dla mnie to nie był absolutnie żaden problem. pozdrawiam. ina12 Cytuj
amelia1 Opublikowano 9 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 Ineczko nie martw się, nie przejmuję się tak bardzo, może tak się tylko wydaje, poprostu z całego serca chciałam aby to ciasto wyszło Ci jak najlepiej, bez problemów, a wiem, że mi zawsze dobrze wychodziło i poprostu pomyślałam, że coś źle napisałam albo pomyliłam. To prawda kiedyś kostka masła czy margaryny ważyła o 25g więcej, dlatego może brakowało troszkę tego masła. Ale najważniejsze jest to, że i Tobie i Twojej rodzince smakowało i ja się z tego bardzo cieszę ;-) :-) :-) :D Pozdrawiam Amelia Cytuj
basga Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 Droga Amelio, ja do ciasta użyłam mąki luksusowej, a palmy dołożyłam tylko trochę. Zauważyłam że za bardzo to wziełaś sobie do serca. Piszę teraz Tobie co ja dawno zauważyłam i o tym naprawdę często zapominam i nie wiem czy inne osoby też na to zwróciły uwagę. A mianowicie dawniej kostka margaryny miała gramaturę 250g a obecnie ma 225g, piszę szczerze że dla mnie to nie był absolutnie żaden problem. pozdrawiam. ina12 DROGA INECZKO! RANY-WIEM,ŻE MASŁO MA TERAZ 200G ALE NIE SPRAWDZAM W SKLEPIE,ILE WAŻY MARGARYNA.POWAŻNIE MÓWISZ,ŻE SĄ TAKIE PO 225G?POLECIAŁAM DO LODÓWKI ALE PALMA JEST 250G.SKORO TAK,TO MUSZĘ PATRZEĆ NA GRAMATURĘ PRZY KUPOWANIU. POZDRAWIAM ŚWIĄTECZNIE. Cytuj
Ewa1 Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 Piekę ten jabłecznik dłuższy czas i zawsze każdemu smakuje.Zachęcam abyście też go upiekli bo naprawdę warto. Pozdrawiam Ewa. Cytuj
amelia1 Opublikowano 22 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 Witam!!! Basga, tak to prawda, teraz margaryna ma 225g a kiedyś miała 250g. Ja wcześniej też nie zwróciłam na to uwagi, nie wiem czy każda, np palma ma 250g, ale trzeba zawsze sprawdzić. Ewo, cieszę się, że Tobie też smakuje. Moja mama robi go kupę lat, ja też często go piekę. Zawsze wszystkim smakuje i szybko znika z blaszki. Pozdrawiam Amelia Cytuj
Basia K Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 Znam to ciasto od kilkunastu lat :lol: Jest to mój "pewniak"-ciasto,które zawsze wychodzi iwszystkim smakuje.Wersja "exclusive"-przy podaniu,porcję dekoruję kleksem bitej śmietany i posypuję startą czekoladą. Co do ciasta,jeśli mogę wtrącić,ja robię z 60 dkg mąki i kostki masła(200g),oprócz tego dodaję jeszcze 3-4 łyżki gęstej śmietany i daję mniej cukru-do ciasta 2/3 szklanki,do piany 1 czubatą łyżkę cukru pudru.No i więcej jabłek. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.