ina12 Opublikowano 3 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2006 Pierniczki te można nawet przechowywać w zamkniętej puszce kilka tygodni. 2 szklanki mąki 2 jajka 3/4 szklanki cukru łyżka masła 2 łyżki miodu łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka utłuczonych przypraw (cynamon, goździki, pieprz) Do ozdabiania pierniczków: migdały, orzechy, wiórki kokosowe lub kolorowy maczek polewa czekoladowa Ja zamiast utłuczonych przypraw dodaję małą paczkę przypraw do pierników. Do przesianej mąki wlać rozpuszczony miód i łyżką wyrobić. Dodać cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie dodać masło i jedno jajko. Następnie dobrze wyrobić ręką, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej maką i foremkami wykroić pierniczki, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec około 15 minut. Ostudzone polać polewą czekoladową i udekorować. ina12 Cytuj
ina12 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2011 Pierniczki tegoroczne. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.