winiusia Opublikowano 3 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2006 Baton czekoladowy: -300ml Śmietanki kremówki -30 dag gorzkiej czekolady -20 dag herbatników -10 dag rodzynek -15 dag orzechów włoskich (Część do posypki ok 5dag) -2 kieliszki rumu( jeden do rodzynek) Roztopić czekoladę.Zagotować śmietanę, wlać do niej czekoladę, wymieszać.Ostudzić. Rodzynki zalać rumem na 1 godzinę. Zmiksować śmietanę z czekoladą i rumem. Połowę herbatników drobno pokruszyć, drugą mniej. większe kawałk herbtników wymieszać z masą, dodać rodzynki i rozdrobnione orzechy.Masę wlać do podłużnej formy wyłożonej folią aluminiową natłuszczoną. Masę wlać do formy i posypać orzechami mielonymi. Włożyć do lodówki na 5-8 godzin. Smacznego Cytuj
ela2225 Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 I co kroić jak batony czy jak? Chcę spróbować bo mi sie podoba Twój przepis Cytuj
winiusia Opublikowano 5 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 Tak kroi się w prostokąty lub kostkę.jak wolisz.Spróuj, jest naprwadę dobry. Smacznego Cytuj
Pączuszek Opublikowano 7 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2006 mam ochotę zrobić baton tylko nie wiem gdzie dołożyć drobne herbatniki. Nie jest podane w przepisie. Bardzo proszę i pozdrawiam Cytuj
winiusia Opublikowano 17 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Drugą część pokruszonych herbatników wysypujemy na wierzch batona, albo całość zmieszać z masą, to naprawdę zależy odupodobań. Smacznego.podrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.