winiusia Opublikowano 3 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2006 Jabłecznik włoski 6 jabłek szkl cukru 3 jaja 2 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szkl mleka szkl bakalii ( ja daje skórkę pomarańczowa, orzechy) jabłka pokroić wkostkę, zasypać cukrem, dodać bakalie i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie wbić jaja, wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą.Wymieszać. Piec 40 minut w średnio nagrzenym piekarniku. Szybko się je robi a jeszcze szybciej znika. Cytuj
winiusia Opublikowano 4 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 Czyżby nikt nie chciał robić mojego jabłecznika. Zapomniałam dodać że dobrze jest posypać cukrem pudrem po upieczeniu ale nie trzeba, jak kto lubi:) Przepis sprawdzony, robiłam w tamten weekend i do poniedziałku śladu po nim nie było. Czekam na odpowiedzi. Pozdrowinka Cytuj
Gość martuska Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 Witam, jestem początkującą kucharką... co oznacza średnio nagrzany piekarnik? jaka to temperatura? Cytuj
Mysza Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2006 Hej hej ;) Właśnie znalazłyśmy Twój przepis. Wygląda ciekawie :P Mamy zamiar go wypróbować, na pewno będzie pyszny ;) Cytuj
Mysza Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Witaj! Jabłecznik rzeczywiście pyszniutki ;) Pieczone w cieście jabłka, orzechy włoskie i rodzynki doskonale się ze sobą komponują. Mniam! A przy tym dziecinnie prosty w wykonaniu. Oby jak najwięcej takich ciast na długie jesienno-zimowe wieczory ;) Cytuj
winiusia Opublikowano 17 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Bardzo się cieszę, że smakuje wam mój jabłecznik.Ktoś pytał o temperaturę, to ok 175 stopni.Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi