Jolcia Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 SKŁADNIKI: * 5 szklanek mąki tortowej * 1 i 3/4 szklanki cukru * 1 szklanka oleju * 2 szklanki maślanki * 1 proszek do pieczenia na 1kg mąki * 1 cukier waniliowy * 5 jajek * kisiel czerwony Jajka zmiksować z cukrami, dodać reszte składników oprócz kislu. 2/3 ciasta wylać na dużą blachę wyłożona papierem do pieczenia. Do reszty ciasta dodać kisiel (surowy). Wylać na ciasto białe. Piec ok. godziny w 170 stopniach C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!! Cytuj
Jola_A. Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 dodać reszte składników oprócz cukru. Chyba oprocz kisielu ma byc, bo cukier ubija sie z jajkami. W jakiej formie piec keksowce czy normalnej blaszce ?? Cytuj
Jolcia Opublikowano 9 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 Dzięki Jolu że zauważyłaś błąd. Ciasto piekę na dużej blaszce, wymiary 35 na 29 cm. i wysokość 6 cm. Pozdrawiam. Cytuj
broker Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zrobiłem to ciasto z połowy składników, ale wyszedł mi zakalec ;) Niby ładnie wyrosło i w smaku było nawert OK, no ale w środku nie wyglądało już najlepiej. Co mogło być nie tak? Cytuj
Kaliope Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2009 Pozwolę sobie odpowiedzieć.. może temperatura była za niska? Ja piekę babkę w wyższej temperaturze, około 180-190 stopni. Ale to zależy od piekarnika, od przepisu.. tej babki jeszcze nie piekłam, więc nie mogę podważać słów Autorki. Cytuj
Jolcia Opublikowano 5 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2009 Broker przykro mi że ciasto nie udało się :-? . Ja zawsze piekę w 170 stopniach. Nie wiem jaka jest przyczyna , mi zawsze wychodzi. Cytuj
broker Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 Piekłem w 180 st. z termoobiegiem. Następnym razem spróbuję trochę większą temp., bo może termometr trochę ją zaniża. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 17 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2009 Witam po dłuższej przerwie :) skusiłam się na tę babkę wyszła super urosła na dużej blaszce przepis polecam niestety nie mam czasu na śledzenie forum ale wszystkich gorąco pozdrawiam kto mnie pamięta ten wie że byłam matką dwójki wspaniałych córeczek teraz się pochwalę że do gromadki dołączył kochany syn (no ma już 7 miesięcy ) to z nowości ; z trójeczką dzieciaczków jest co robić ale piec od czasu do czasu też trzeba to na smaczny trzeba zajrzeć ;) :shock: :shock: Cytuj
Jolcia Opublikowano 17 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Października 2009 Justynko gratuluję syneczka ;) .Cieszę się ,że skusiłaś się na ciasto,super ci wyszło.Pozdrawiam. Cytuj
apsik Opublikowano 17 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2009 Justynko witam po przerwie i gratuluję synka...gorąco pozdrawiam Was wszystkich. ;) :shock: :shock: Cytuj
Justyna.K Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2009 dziękuje teraz mogę napisać że gościom smakowało pozdrawiam Cytuj
ela52 Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2009 Justynko gratuluję Ci synka i serdecznie Was pozdrawiam. Cytuj
andy8 Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 Justynko kilka dni temu pomyślałam sobie o Tobie że dawno się nie odzywałaś-a tu proszę taka nowina wspaniała wiadomość bardzo Ci gratuluję i cieszę się razem z Tobą,wszystkiego dobrego dla całej Twojej rodzinki ;) Cytuj
Kaliope Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 Ja również gratuluję Ci synka, Justynko. A ciasto wygląda pięknie. Pozdrawiam ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi