Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziękuję za szybką odpowiedź :D , jak kiedyś będę robiła risotto, to wypróbuję szafranu :-) . Pozdrawiam Amelia

Opublikowano

Mój mąż przywiózł mi szafran w postaci bardzo wąziutkich, krótkich listków o kolorze ciemno pomarańczowym i nie wiedziałam do czego się używa. Zajrzałam do encyklopedii i ten co ja mam to nadaje się glównie jako barwnik do ciast. Ale piszą że szafran jest przyprawą. Nie wiem jaki my mamy w sprzedaży. Tak jak DeLagre użył szafranu do risotto, to ja kilkakrotnie pozwoliłam sobie dodać do pieczeni z kurczka i sos nabrał złocistego koloru. Jeszcze mam szafran zrobię risotto i będę nadal dodawała do pieczeni. bo muszę go zużyć. Jeżeli jest ktoś zainteresowany to mogę umieścić zdjęcie szafranu. ina12

Opublikowano

Dziękuję Ineczko za odpowiedż. Napewno spróbuję i kurczaka i risotto z tą przyprawą i poszukam jeszcze do czego można go dodać i dam wam znać. Wiem, że jest jeszcze niebieski szafran a inna nazwa to krokus. Zdjęcie jest zamieszczone w pierwszej wypowiedzi pod nazwą szafran, możecie zobaczyć. Znalazłam je na stronie wp. Pozdrawiam!!! Amelia

Opublikowano

Na temat szafranu w kuchni znalazłam jeszcze to: Szafran jest przyprawą o najdelikatniejszym aromacie. Znamion słupka używa się do aromatyzowania i barwienia ryżu, potraw mięsnych i rybnych, zup, chlebów, ciast i ciasteczek. Używa się go także w produkcji alkoholów, szczególnie likierów ziołowych, którym nadaje on specyficznego zapachu. Jest najdroższą przyprawą świata, bowiem pozyskiwanie go z pojedynczo zbieranych słupków krokusa jest niezwykle pracochłonne; na 1 kilogram szafranu potrzeba aż 170000 kwiatów. Na szczęście wystarczy szczypta, by nadać barwę i smak dużemu daniu. Dobry szafran powinien mieć najwyżej rok i odznaczać się jaskrawo-pomarańczowym kolorem. Ma silny aromat i ostry, lekko gorzkawy smak. Jako przyprawa, szafran występuje w dwóch postaciach: nitek i proszku. Jeżeli używamy nitek należy potrzebną ich ilość pognieść i zanurzyć w mleku lub innym płynie, zgodnie z przepisem. Jeśli natomiast mamy do czynienia z szafranem w postaci proszku (uwaga, łatwo go sfałszować!), rozpuszczamy go w płynie lub mieszamy z mąką do ciast. W Indiach szafran jest niezbędnym składnikiem licznych potraw z ryżu i słodyczy. Używa się go również w medycynie ayurwedycznej oraz podczas obrzędów religijnych. W Arabii Saudyjskiej prawdziwa kawa arabska powinna zawierać między innymi właśnie szafran. Na północy Włoch i południu Szwajcarii, szafran jest niezbędny w przygotowaniu sławnego risotto. W Szwecji tradycją jest pieczenie chleba z szafranem w dniu Świętej Łucji. I wreszcie w Hiszpanii szafranu dodaje się do słynnej paelli, fabado i pote galicyjskiego Ciekawostki. Ars amandi. Szafran w wielu kulturach świata był i jest nadal uważany za silny afrodyzjak. Miałby on wzmagać popęd płciowy u młodych mężczyzn, a podawany w małych ilościach w postaci nitek zapobiegać nieregularnym menstruacjom i wzmacniać macicę. Zdaniem starożytnych Greków szafran pobudzał kobiece narządy płciowe, wywoływał silny orgazm i jednocześnie miał działanie aborcyjne.