zuziorek Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 Kochani małymi kroczkami zblizają się Święta Bożego Narodzenia. W sklepach juz pełno świątecznych słodyczy, ozdób i potencjalnych prezentów. A moze juz ktoś myśli czym zaskoczy swoich bliskich na Wigilijnym stole? Podzielcie sie, może wspólnie uraczymy się czyms pysznym..... :-) Cytuj
Tina Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 Ja robię rybe w pomidorach 1 kg filetów smaże obtoczone w mące na to 2 cebule pokrojone w piórka i sparzone , 1 papryka pokrojona w kostkę , 3 korniszony przygotowuję sos 0,5 szkl oleju 2 szkl wody 1 koncentrat mały 3 łyżki keczupu 6 łyżek octu 3 łyżki cukru ziele ,liść , sól ,pieprz Wszystkie składniki gotuję 10 minut i gorącym sosem zalewam rybę SMACZNEGO Cytuj
silviak Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 :roll: Ja przygotowuję racuchy z makiem jako wigilijny deser. Przepis pochodzi z Białoweiży (tam się urodziłam) od mojej babci. Smażę drożdżowe racuchy a do tego przygotowuję przepyszny makowy sosik. Oto przepis: 1. Racuchy: 1/3 paczki drożdży rozpuszczam w letnim mleku z 1/2 łyżeczki cukru i odorbiną mąki, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośniecia. Następnie w misce miksuję 1 i 1/2 szklanki mąki z 2 jajkami i rozczynem drożdży. Masa musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Smaże je na wolnym ogniu w dośc sporej ilości oleju. Przekładam do makutry (może być inne naczynie kamionkowe lub waza ). 2. Sos: można dodać gotowy mak z puszki (taki jak do makowca) ja jednak wolę sama go przygotować i tak mak (ok.1 i 1/2 szkl.) gotuję na wolnym ogniu w dużej ilosci wody przez ok. 2h, następnie mielę go przez maszynkę 3 razy, dodaję bakalie i rozpuszczony miód i cukier(do smaku) w 2szkl wody, do tego dodaje też olejek migdałowy. Tym zalewam racuchy. Całość przygotowuję 1 dzień przed wigilią, aby racuchy dobrze wchłonęły wodę i zapachy 9czasami nawet dolewam wody). Chodzi oto aby racuchy nie były za suche. Z osób, które bywały u mnie na wigilii wszyscy sie tym deserem zachwycali. Bardzo smakuje z kompocikiem z suszonych owoców. Życzę wszystkim smacznego i spokojnych świąt. Cytuj
zuziorek Opublikowano 27 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 Dziękuję za kolejny przepis....a ja juz czuje smak karpia w galarecie serwowanego przez moja mamę, uszka i barszcz teściowej....... Cytuj
silviak Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 Nie ma za co:) tak, zapachy świąt to przemiłe wspomnienia, które towarzyszą nam przez całe życie. Ja uwielbiam robić ze swoimi dziećmi pierniczki. Już wczoraj mnie pytały kiedy sie za nie zabierzemy? .... Cytuj
mychulec Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 Niektórzy już szykują ciasto na piernik :roll: Podajcie bardzo prosze przepis na pierniczki lub ciasteczka. Sylviak podziel się... :oops: Cytuj
silviak Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 Jutro podam przepis na pierniczki. Jestem obecnie w pracy i nie mam go przy sobie a mieszkam w leśniczówce więc w domu nie posiadam internetu. Pozdrawiam Cytuj
Aurelia Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 Moja babcia do środka racuchów dodaje makową masę, zrobioną jak do makowca, a gotowe placuszki posypuje cukrem pudrem lub zwykłym. Są bardzo pyszne, zwłaszcza, jeśli podawane są ciepłe Cytuj
silviak Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2006 Podaję przepis na obiecane pierniczki z przeprosinami opóźnienia, ale miałam problemy rodzinne(: Składniki: -100gram masła -250gram miodu -150gram cukru (ja daję cukier puder) -2 łyżeczki przyprawy do pierników -2 łyżki kakao (najlepsze te z wiatrakiem na opakowaniu) -600gram mąki -150gram proszku do piecz. (1 płaska łyżka) - 2 jajak - szczypta soli - tłuszcz do posmarowania blachy lub gotowy papier do pieczenia Wykonanie: Rozpuscić na małym ogniu w rondlu, stale mieszając: masło, miód, cukier, przypr. do piernikow, kakao. Raz, bardzo krótko zagotować, odstawić do wystygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać razem z solą, dodać jajka, wymieszać składniki i stale mieszając dodawać do masy w rondlu. Zagnieść ciasto, tak aby było szkliste i ładnie odchodziło od rąk, rozwałkować i wykrając foremką ciastka (jak ktoś nie ma foremek to może wg własnej fantazji wykrawać ksieżyce, gwiazdki itp.). Pic w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut (tak, żeby miału kolor kawy z mlekiem). Ja dodatkowo polewam je lukrem ( co pozostawiam dzieciom) i przechowuję w szczelnie zamkniętym pjemnku, żeby nie stwardniały. Zyczę smacznego i pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi