Tina Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Robie karkówke w soli , może kogoś to zainteresuje Nalezy kupić karkówkę i tyle samo soli kamiennej ile wazy karkówka (karkówka musi być z koscią ) Dzień wcześniej nacieramy mięso przyprawami (czosnek , liść laurowy , troche majranku i co kto lubi aby bez soli )Na dno brytfanny wsypujemy sól na to kładziemy karkówkę kością w kierunku soli Przykrywamy , pieczemy bez odkrywania tyle ,ile waży karkówka w temp 200 stopni Np karkówka 1,5 kg to pieczemy 1,5 godziny Jest pyszna, mięciutka i nie przesolona mimo takiej ilości soli Cytuj
zuziorek Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Znam ten przepis w takiej wersji: Na kilogram karkówki bez kości/kilogram soli Całą karkówkę smarujemy musztarda stołową i kładziemy ją na brytfanę wysypaną solą. Pieczemy w temp ok 200s bez przykrycia. Czas zależny od wagi karkówki, i tak na 1 kg/1h Cały tłuszcz z mięsa wyciągnie sól, z czego powstanie jedna wielka bryła. Bardzo prosty i szybki przepis Cytuj
ulinek77 Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 a czy macie jakies zdjęcia? fajnie by było! Cytuj
zuziorek Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Ja niestety nie posiadam żadnych zdjęć. Pozdrawiam Cytuj
Tina Opublikowano 13 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 Witam Ja niestety też nie posiadam zdjęcia a co do wersji zuziorka to prosze napisz czy już tak piekłaś czy tylko masz przepis bo jak ja spróbowałam karkówkę bez kości upiec bo tak wygodniej to była bardzo słona Cytuj
zuziorek Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 Witam! Karkówkę ta piekłam wielokrotnie ale bardza dawno, teraz serwuję: https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=1973&hl= Musztarda działa jak bejca i nie pozwala by mięso wchłoneło za dużo soli. Polecam Cytuj
Tina Opublikowano 13 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 Dziękuję Na pewno spróbuję! Dziękuję Na pewno spróbuję! Cytuj
monia79 Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2006 hm.. ale czy na pewno sól kamienna. takie pieczenie jest powszechne dla kuchni śródziemnomorskiej i nieużywają oni takiej soli tylko sól morską. Wiem bo sama tak piekę np. rybę ,tsaka sól ma to do siebie ze mimo puszczania soków ryby czy mięsa wsiąka tyle ile potrzeba. :roll: Cytuj
Tina Opublikowano 6 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 Ja zawsze robię z kamienną bo taki przepis dostałam , ale może dlatego jak spróbowałam bez kości upiec , to była za słona , może nie chodzi o kość tylko sól Dziękuje za radę monia 79 Spróbuje po nowemu Pozdrawiam Cytuj
sylwia791 Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 CZESC JA W TAKI SAM SPOSOB PIEKE KURCZAKA W CALOSCI KLADE GO NA KG SOLI JA DAWALAM ZWYKLA I PIEC 1 GODZINE SMAKUJE PYSZNIE JAK JURCZAK Z ROZNA Cytuj
Tina Opublikowano 6 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 Witam , napisz prosze czy też pod przykryciem pieczesz tego kurczaka ? Pozdrawiam Cytuj
sylwia791 Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 KURCZAKA PIEKE BEZ PRZYKRYCIA W CALOSCI A POTEM PORCJUJE Cytuj
Tina Opublikowano 13 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 Dziękuje za odpowiedź Napewno spróbuje :P Cytuj
campari Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2006 przepis calkiem podobny do mojego... karkowka bez kosci, posmarowana musztarda, obsypana ziolami prowansalskimi, polozona na warstwie soli, pieczona w piekarniku bez przykrycia... pyszna, nic a nic za slona, polecam i oto moje zdjecia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.