Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Robie karkówke w soli , może kogoś to zainteresuje Nalezy kupić karkówkę i tyle samo soli kamiennej ile wazy karkówka (karkówka musi być z koscią ) Dzień wcześniej nacieramy mięso przyprawami (czosnek , liść laurowy , troche majranku i co kto lubi aby bez soli )Na dno brytfanny wsypujemy sól na to kładziemy karkówkę kością w kierunku soli Przykrywamy , pieczemy bez odkrywania tyle ,ile waży karkówka w temp 200 stopni Np karkówka 1,5 kg to pieczemy 1,5 godziny Jest pyszna, mięciutka i nie przesolona mimo takiej ilości soli

Opublikowano

Znam ten przepis w takiej wersji: Na kilogram karkówki bez kości/kilogram soli Całą karkówkę smarujemy musztarda stołową i kładziemy ją na brytfanę wysypaną solą. Pieczemy w temp ok 200s bez przykrycia. Czas zależny od wagi karkówki, i tak na 1 kg/1h Cały tłuszcz z mięsa wyciągnie sól, z czego powstanie jedna wielka bryła. Bardzo prosty i szybki przepis

Opublikowano

Witam Ja niestety też nie posiadam zdjęcia a co do wersji zuziorka to prosze napisz czy już tak piekłaś czy tylko masz przepis bo jak ja spróbowałam karkówkę bez kości upiec bo tak wygodniej to była bardzo słona

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

hm.. ale czy na pewno sól kamienna. takie pieczenie jest powszechne dla kuchni śródziemnomorskiej i nieużywają oni takiej soli tylko sól morską. Wiem bo sama tak piekę np. rybę ,tsaka sól ma to do siebie ze mimo puszczania soków ryby czy mięsa wsiąka tyle ile potrzeba. :roll:

Opublikowano

Ja zawsze robię z kamienną bo taki przepis dostałam , ale może dlatego jak spróbowałam bez kości upiec , to była za słona , może nie chodzi o kość tylko sól Dziękuje za radę monia 79 Spróbuje po nowemu Pozdrawiam

Opublikowano

przepis calkiem podobny do mojego... karkowka bez kosci, posmarowana musztarda, obsypana ziolami prowansalskimi, polozona na warstwie soli, pieczona w piekarniku bez przykrycia... pyszna, nic a nic za slona, polecam i oto moje zdjecia.

post-946-1166114537_thumb.jpg

post-946-1166114559_thumb.jpg

post-946-1166114620_thumb.jpg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.