uretan Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 Jest to moja ukochana potrawa z wołowiny. Stanowi komplet z dodatkami, które sprawdziły się przez wiele lat przyrządzania. Robię je przynajmniej raz w miesiącu. Przygotowanie trwa dość długo, ale te zrazy w zasadzie "robią się same". Można w tym czasie robić coś innego, byle od czasu do czasu zajrzeć pod pokrywkę (i powęszyć ;)) Składniki: 1 kg wołowiny bez kości (ligawa, roastbef), 0,5 kg cebuli, 3 - 4 dag grzybów suszonych (wypraktykowałem, że najlepsze są maślaki - silny aromat i ciemny kolor), 5 zgniecionych owoców jałowca, 1 zmiażdżony ząbek czosnku, pół listka laurowego, 1 szklanka mocnego rosołu (może być z kostki - 1 kostka w szklance wrzątku), 1 czubata łyżka masła, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, płaska łyżeczka mielonej kolendry, oliwa do smażenia, sól, pieprz, mąka do zagęszczenia. Wykonanie.Grzyby połamać, namoczyć w zimnej wodzie. Mięso pociąć w poprzek włókien na plastry o grubości ok 1 cm. Na dużej patelni rozgrzać 4 - 5 łyżek oliwy. Obsmażać mięso partiami na dość dużym ogniu do lekkiego zrumienienia, przekładać do garnka. Na pozostały tłuszcz wsypać pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Na niezbyt dużym ogniu lekko ją zrumienić, dodać do mięsa. Włożyć do garnka masło, dodać czosnek, postawić na malutkim ogniu pod pokrywką. Gdy zawartość się zagotuje dodać grzyby wraz z wodą z moczenia, włożyć jałowiec, liść laurowy wlać rosół, dodać koncentrat i kolendrę. Przykryć, dusić do miękkości mięsa na malutkim ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem (dla aksamitnego smaku można włożyć łyżeczkę miodu). Gdyby cebula niewystarczająco dla naszego gustu zagęściła sos rozprowadzić 2 - 3 łyżeczki mąki w pół szklance zimnej wody, dodać, wymieszać i zagotować. Podaje się klasycznie z kopytkami lub kaszą jęczmienną (pęczak). Jako jarzynę stosuję konserwatywnie wysokoczosnkowe ogórki kiszone, ale można poeksperymentować. Można przyrządzić z mniejeszej ilości składników lub np. w postaci gulaszu myśliwskiego - wtedy mięso może być gorsze (łata, gulaszowe), pokrojone w kostkę - przygotowanie identycznie. Gulasz można podawać również z ziemniakami. SMACZNEGO! Cytuj
Jolcia Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 Aż ślinka cieknie. Na pewno spróbuję. POZDRAWIAM. Cytuj
ottawa Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2006 bardzo ciekawy przepis... sprobowac trzeba koniecznie! ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.