Mysza Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2006 Murzynek z owocami Ciasto: 1 kostka „Kasi” 3 łyżki kakao 1 łyżka wody 1,5 szklanki cukru W/w produkty zagotować i przestudzić. Następnie dodać: 5 żółtek 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Na końcu dodać pianę z 5 białek. Piec ok. 50 minut. Masa: 3 niepełne szklanki mleka duży budyń waniliowy bez cukru ( zwykle używam Delecty ) 3-4 łyżki cukru 2 żółtka 250g masła 2 banany, 1 pomarańcza wiórki kokosowe Ugotować budyń: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, w jednej rozprowadzić proszek budyniowy i żółtka, wlać do wrzącego mleka, starannie mieszając. Chwilkę pogotować na wolnym ogniu. Ostudzić. Miękkie masło zmiksować z budyniem. Krem w zależności od upodobań można dosłodzić cukrem pudrem. Na końcu włożyć do kremu pokrojone w kostkę owoce. Wierzch murzynka polać polewą czekoladową i udekorować wiórkami kokosowymi. Drobna uwaga - podane proporcje są odpowiednie na niedużą blaszkę lub tortownicę. Cytuj
Jolcia Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Witaj Mysza. Dziś z samego rana wzięłam się za ciasto. Murzynek wyszedł owszem elegancki ale krem to jedna wielka porażka. Smakowo dobry ale rzadki i ciągnął się jak gumma. Owoce dodałam i wstawiłam do lodówki. Po kilku godzinach krem zrobił się okropnie rzadki i trudno pokroić ciasto. Jest to dla mnie cios bo moje ciasta zawsze wychodzą super. Zniechęciłam się do murzynka nawet bez kremu. Cytuj
Mysza Opublikowano 19 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Przykro mi Jolciu ;) Podany wcześniej przepis na masę dostałam od dobrej gospodyni, która go stosuje do tego murzynka i nie wspominała, że coś z nim nie tak. Przekażę jej Twoje uwagi. Przepis zamieniam na inny, standardowy, z którego ja zawsze korzystam. Z nim na pewno nic złego się nie stanie ;) Pozdrawiam! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi