Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Murzynek z owocami

post-3160-1163684664_thumb.jpg

Ciasto:

1 kostka „Kasi”

3 łyżki kakao

1 łyżka wody

1,5 szklanki cukru

W/w produkty zagotować i przestudzić. Następnie dodać:

5 żółtek

1,5 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wszystko dokładnie wymieszać. Na końcu dodać pianę z 5 białek.

Piec ok. 50 minut.

Masa:

3 niepełne szklanki mleka

duży budyń waniliowy bez cukru ( zwykle używam Delecty )

3-4 łyżki cukru

2 żółtka

250g masła

2 banany, 1 pomarańcza

wiórki kokosowe

Ugotować budyń: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, w jednej rozprowadzić proszek budyniowy i żółtka, wlać do wrzącego mleka, starannie mieszając. Chwilkę pogotować na wolnym ogniu. Ostudzić. Miękkie masło zmiksować z budyniem. Krem w zależności od upodobań można dosłodzić cukrem pudrem. Na końcu włożyć do kremu pokrojone w kostkę owoce. Wierzch murzynka polać polewą czekoladową i udekorować wiórkami kokosowymi.

Drobna uwaga - podane proporcje są odpowiednie na niedużą blaszkę lub tortownicę.

Opublikowano

Witaj Mysza. Dziś z samego rana wzięłam się za ciasto. Murzynek wyszedł owszem elegancki ale krem to jedna wielka porażka. Smakowo dobry ale rzadki i ciągnął się jak gumma. Owoce dodałam i wstawiłam do lodówki. Po kilku godzinach krem zrobił się okropnie rzadki i trudno pokroić ciasto. Jest to dla mnie cios bo moje ciasta zawsze wychodzą super. Zniechęciłam się do murzynka nawet bez kremu.

Opublikowano

Przykro mi Jolciu ;) Podany wcześniej przepis na masę dostałam od dobrej gospodyni, która go stosuje do tego murzynka i nie wspominała, że coś z nim nie tak. Przekażę jej Twoje uwagi. Przepis zamieniam na inny, standardowy, z którego ja zawsze korzystam. Z nim na pewno nic złego się nie stanie ;) Pozdrawiam!