Gość promyk Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 szukam dobrego przepisu na babkę ;) Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Babka Eska 20 dag mąki 9 dag mąki ziemniaczanej 6 jajek 20 dag cukru kostka masła cukier waniliowy 2 łyżeczki kakao łyżeczka proszku do pieczenia Jajka ubić z cukrem tak długo, aż masa podwoi swoją objętość. Dodać obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Nadal mieszając, dodać stopione masło i cukier waniliowy. 2/3 ciasta wylać do natłuszczonej formy, a resztę wymieszać z kakao. Ciemne ciasto wylać na jasne i piec 45 min. w temp. 170 stopni. Ja piekę tą babkę już od kilku lat i zawsze mi się udaje. Do pieczenia używam foremki takiej do babek- okrągła pofalowana lub podłużnej keksówki.Radzę również sprawdzanie patyczkiem stan upieczonego ciasta, bo to różnie bywa. Ja piekę raczej na oko niż na czas. Życze smacznego. Cytuj
Tina Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 4 jajka 1 szkl cukru 2 szkl mąki 6 łyżek oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia zapach Całe jajka ubić z cukrem Do ubitej masy dodac proszek i mąkę Na koniec olej i zapach Piec około 40 min Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi