asica101 Opublikowano 20 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2004 1/2 kg bialego sera zmielic 1/2 kg maki 1/2 rozpusxzczonej margaryny 1/2 szkl cukru 2 zoltka i 1 jajo 1 lyzeczka sody 1 lyzka octu 3 lyzki smietany puder lub czekolada do polania Wszystkie skladniki wymieszac razem, walkowac ciasto na 0,5 cm grubosci, wykroic szklanka i zrobic czyms mnioejszym dziurke. Smazysc w gleboki,m oleju na zloty kolor SMACZNEGO!!!! Cytuj
Gość MoNiKa :) Opublikowano 16 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2005 Ja mam troszkeczkę inny przepis: 1/2 kg mąki 1/2 kg sera 1/5 kostki rozpuszczonego masła 4 całe jajka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Do smażenia zamiast oleju używam zwykłego smalcu ;] W średniej wielkości garnku rozpuszczam 2 kostki. Wtedy oponki są mniej tłuste niż gdyby smażyć je na oleju. Do posypania używam cukru pudru. Chociaż z tą mąką różnie bywa. Niedawno pierwszy raz robiłam Oponki, ciasto było cały czas rzadkie i lepiące, więc dodawałam i dodawałam mąkę. W sumie dałam około 5/6 kg mąki. Myślałam już, że nic z tego nie będzie i że z tak dużą ilością mąki Oponki będą niesmaczne, jednak udały się bardzo dobre. Więc co do ilości mąki... dać tyle, żeby ciasto nie było lepiące... niekoniecznie 1/2 kg. Cytuj
apsik Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Chciałam przypomnieć przepis na ciastka z sera czyli oponki,upiekłam je w sobotę i niestety na niedzielę nie zostało ani jedno. Najlepsze są świeże,przepis który mam jest jeszcze od mojej babci. Podam może ktoś spróbuje wykorzystać na tłusty czwartek. SKŁADNIKI 1/2 kg mąki 1/2 kg sera 2 całe jaja i 2 żółtka 1/2 szkl kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sodki Ser rozkruszyć z mąką[wymieszaną z sodką] dodać jaja i śmietanę.Wyrobić ciasto i rozwałkować dość grubo ...dalej to już każdy wie. Polecam bo są naprawdę dobre. Cytuj
hanula Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Apsik czy do twojego przepisu nie daje się cukru ani margaryny??Bo w tych powyżej tak... Cytuj
apsik Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 W moim przepisie nie ma margaryny i najlepiej ciepłe popudrować to są dość słodkie. Pozdrawiam Cię Hanula.. Cytuj
wiola344 Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Bardzo podobne przepisy ,a może spróbujecie tych, https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=4500&hl= Cytuj
apsik Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Ja dziś upiekłam oponki z przepisu ,który podałam wcześniej-robi się szybko bo z pieczeniem zajęło mi godzinkę. Polecam i życzę smacznych pączków. Cytuj
mart Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2010 Zrobilam z przepisu apsik, dodalam troche alkoholu do ciasta zeby sie nie opily tluszczem bo jakos zazwyczej te ktore maja ser w skladzie ciagna tluszcz, wyszly suche i bardzo smaczne, polecam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi