Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1/2 kg bialego sera zmielic 1/2 kg maki 1/2 rozpusxzczonej margaryny 1/2 szkl cukru 2 zoltka i 1 jajo 1 lyzeczka sody 1 lyzka octu 3 lyzki smietany puder lub czekolada do polania Wszystkie skladniki wymieszac razem, walkowac ciasto na 0,5 cm grubosci, wykroic szklanka i zrobic czyms mnioejszym dziurke. Smazysc w gleboki,m oleju na zloty kolor SMACZNEGO!!!!

  • 8 miesięcy temu...
Gość MoNiKa :)
Opublikowano

Ja mam troszkeczkę inny przepis: 1/2 kg mąki 1/2 kg sera 1/5 kostki rozpuszczonego masła 4 całe jajka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Do smażenia zamiast oleju używam zwykłego smalcu ;] W średniej wielkości garnku rozpuszczam 2 kostki. Wtedy oponki są mniej tłuste niż gdyby smażyć je na oleju. Do posypania używam cukru pudru. Chociaż z tą mąką różnie bywa. Niedawno pierwszy raz robiłam Oponki, ciasto było cały czas rzadkie i lepiące, więc dodawałam i dodawałam mąkę. W sumie dałam około 5/6 kg mąki. Myślałam już, że nic z tego nie będzie i że z tak dużą ilością mąki Oponki będą niesmaczne, jednak udały się bardzo dobre. Więc co do ilości mąki... dać tyle, żeby ciasto nie było lepiące... niekoniecznie 1/2 kg.

  • 2 lata później...
Opublikowano

Chciałam przypomnieć przepis na ciastka z sera czyli oponki,upiekłam je w sobotę i niestety na niedzielę nie zostało ani jedno. Najlepsze są świeże,przepis który mam jest jeszcze od mojej babci. Podam może ktoś spróbuje wykorzystać na tłusty czwartek. SKŁADNIKI 1/2 kg mąki 1/2 kg sera 2 całe jaja i 2 żółtka 1/2 szkl kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sodki Ser rozkruszyć z mąką[wymieszaną z sodką] dodać jaja i śmietanę.Wyrobić ciasto i rozwałkować dość grubo ...dalej to już każdy wie. Polecam bo są naprawdę dobre.

  • 1 rok później...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Zrobilam z przepisu apsik, dodalam troche alkoholu do ciasta zeby sie nie opily tluszczem bo jakos zazwyczej te ktore maja ser w skladzie ciagna tluszcz, wyszly suche i bardzo smaczne, polecam

post-11358-1283360801,6211_thumb.jpg

post-11358-1283360809,424_thumb.jpg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.