Jolcia Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 BISZKOPT Upiec dowolny biszkopt z 4 jajek. Wymiary blaszki to 24/35 cm. Po upieczeniu przykryć gorący biszkopt woreczkiem foliowym. Jak ostygnie zdjąć go razem ze skórką. Dzięki temu krem nie odpadnie przy krojeniu. WKŁAD KOKOSOWY -4 białka -15 dag cukru -20 dag wiórek kokosowych Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać, dodać wiórki. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 170 C. KREM -budyń waniliowy -1 szkl. mleka -3 łyżki cukru -15 dag masła-zawartość tłuszczu 82 %. -łyżeczka kakao 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem , dodać budyń rozrobiony w 1/2 szklanki mleka. Zagotować aż zgęstnieje budyń. Zimny budyń zmiksować z masłem,dodać kakao. W czasie gdy stygnie budyń szykujemy dodatek do kremu. 7 dag rodzynek, 7 dag pokrojonych orzechów laskowych, 1 pomarańcza pokrojona w kostkę, 3 plasterki snanasa z puszki pokrojone w kostkę zalewamy 1/4 szklanki wódki. (jeśli ktoś nie lubi alkoholu może zrobić bez) Wszystko to dodać do kremu. UŁOŻENIE Biszkopt-krem z dodatkami-wkład kokosowy. Można zrobić zygzaczki z rozpuszczonej czekolady. Dodadzą uroku. Ciasto zawsze cieszy się dużym powodzeniem. Smacznego. Cytuj
Jolcia Opublikowano 9 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Widzę ,że ciasto nie cieszy się powodzeniem ,więc postanowiłam dołączyć zdjęcie.Może ktoś się skusi?Robiłam na komunię. Cytuj
basga Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Jolcia-no widząc taaaki wypiek to zaraz przybędzie opinii bo wygląda fantastycznie! Chyba można sobie ułatwić i kakao zagotowac z mlekiem. Cytuj
apsik Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Jolcia zarówno jedno ciasto jak i drugie wygląda strasznie apetycznie,że chciałoby się wskoczyć do komputera i teraz napewno niejadną osobę zachęci[bo jak oko widzi to oj joj :grin: ] Ja skorzystam w przyszłości właśnie z tego przepisu. Cytuj
Jolcia Opublikowano 9 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Dzięki za miłe słowa.Zachęcam do spróbowania bo warto.Nie wpadłam na pomysł,żeby kakao dać do mleka ale następnym razem tak zrobię.Dziękuję. :grin: Cytuj
ina12 Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Ja też skorzystam tylko nie wiem kiedy dam radę. Jednak zdjęcia robią swoje bo wpływają na apetyt i dodają chęci do pieczenia. Cytuj
Helka Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Widzę ,że ciasto nie cieszy się powodzeniem ,więc postanowiłam dołączyć zdjęcie.Może ktoś się skusi?Robiłam na komunię. U mnie w rodzinie i wsrod znajomych to ciasto nazywamy mazurkiem kokosowym - jest poprostu pyszne, polecam! Cytuj
Anna22 Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Jolciu ciasto bardzo smaczne:!: Choć masę zrobiłam z budyniu czekoladowego , przez co jest troszkę jaśniejsza a dodatki do masy były też zmienione bo dodałam tylko rodzynki , troszkę orzechów i pokrojone w kosteczkę dwa banany. Ciasto wszystkim bardzo smakowało a szczególnie kokosowa góra i krem. Cytuj
Jolcia Opublikowano 15 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Aniu bardzo się cieszę że smakowało ciasto.Każdy może zmieniać według swoich upodobań, najważniejsze aby było dobre. Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.