asica101 Opublikowano 20 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2004 1 szkl kwasnej smietany 1 szkl cukru 30g wodki 1 lyzeczka kakao Skladniki gotujemy przez ok 1 godzine do zmiany koloru, nastrepnie wylewamy do formy, ja uwaazam ze najlepszy to ksztalt cukierkow wiec wylewam do forem do kostek lodu. Gdy zastugna latwo wyciagnac i bardzo dobrze smakuje!!! Cytuj
basga Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Pamiętam takie cukierki z dzieciństwa tyle że bez alkoholu :grin: ale mama gotowała to w jakimś niemałym garnku :wink: Czy wódeczki nie dodaje się pod koniec gotowania? Doskonale sprawdzają się też opakowania po bombonierkach :mrgreen: Cytuj
Miuriel Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 nie wiedziałam, że takie cukierki można w tak prosty sposób zrobić, a one są kruche czy raczej ciągutki? Ps. basga widzę, że masz dzisiaj dzień odświeżania starych wątków. :grin: Cytuj
basga Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 :wink: :wink: :wink: TAK,DZISIAJ CZYTAM "OD TYŁU" :wink: Te,które robiła moja mama były kruche,takie "chropowate",pamiętam jak wychodziłam do szkoły to brałam jedną i tak ssałam przez drogę :wink: :grin: :mrgreen: Cytuj
Dorunia Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Ja też pamiętam takie krówki,mama mi robiła,a gdy byłam starsza to robiłam sobie sama,ale bez alkoholu...teraz trzeba by spróbować wersję z alkoholem dla dorosłych :grin: Cytuj
apsik Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Oj ja też pamiętam smak tamtych krówek,tylko wydaje mi się ,że moja mama gotowała mleko z cukrem,być może że ze śmietaną są lepsze.Trzeba po prostu zrobić. Cytuj
ela52 Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Jadlam takie krowki lecz bez alkoholu, teraz wyprobuje wersje z alkoholem dla doroslych jak pisze Dorunia :wink: :grin: :mrgreen: Cytuj
basga Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 CZY MYŚLICIE,ŻE ZAMIAST TEGO GOTOWANIA MLEKA CZY ŚMIETANY Z CUKREM ,MOŻNA SOBIE UŁATWIĆ I UŻYĆ GOTOWEJ MASY KRÓWKOWEJ? Cytuj
Marra Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Asica101 zrobiłam wszystko wg przepisu, wlałam do foremek na kostki lodu......ile czasu to zastyga?????, gdzie to trzymać???? moje zrobione juz ok 16 godzin temu, trzymam w lodówce i dalej miękka masa. Proszę o szybką odpowiedź. Cytuj
basga Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Marra-już powinno zastygnąć po tylu godzinach w lodówce. A jaki kolor miała ta masa,może to za krótki czas gotowania był? Cytuj
Marra Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Gotowałam ponad godzinę. Dodałam troszkę więcej kakao (extra ciemne), może dlatego koloru nie zmieniło, a jaki miał być ten kolor? Doruniu daj przepis na te bez alkoholu 🙂 Cytuj
basga Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Ja nigdy nie robiłam tych cukierków ale pamiętam,jak moja mama je robiła to kolor miały taki jak takie gotowe cukierki krówki,tyle że robiła bez kakao. Trudno powiedzieć ale w/g mnie za krótki jest czas gotowania,poczekaj-może odezwie się ktoś,kto już to robił. Mleko w puszce też gotuje się dosyć długo.... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi