Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1 szkl kwasnej smietany 1 szkl cukru 30g wodki 1 lyzeczka kakao Skladniki gotujemy przez ok 1 godzine do zmiany koloru, nastrepnie wylewamy do formy, ja uwaazam ze najlepszy to ksztalt cukierkow wiec wylewam do forem do kostek lodu. Gdy zastugna latwo wyciagnac i bardzo dobrze smakuje!!!

• 2 lata później...
Opublikowano

Pamiętam takie cukierki z dzieciństwa tyle że bez alkoholu :grin: ale mama gotowała to w jakimś niemałym garnku :wink: Czy wódeczki nie dodaje się pod koniec gotowania? Doskonale sprawdzają się też opakowania po bombonierkach :mrgreen:

Opublikowano

nie wiedziałam, że takie cukierki można w tak prosty sposób zrobić, a one są kruche czy raczej ciągutki? Ps. basga widzę, że masz dzisiaj dzień odświeżania starych wątków. :grin:

Opublikowano

:wink: :wink: :wink: TAK,DZISIAJ CZYTAM "OD TYŁU" :wink: Te,które robiła moja mama były kruche,takie "chropowate",pamiętam jak wychodziłam do szkoły to brałam jedną i tak ssałam przez drogę :wink: :grin: :mrgreen:

Opublikowano

Ja też pamiętam takie krówki,mama mi robiła,a gdy byłam starsza to robiłam sobie sama,ale bez alkoholu...teraz trzeba by spróbować wersję z alkoholem dla dorosłych :grin:

Opublikowano

CZY MYŚLICIE,ŻE ZAMIAST TEGO GOTOWANIA MLEKA CZY ŚMIETANY Z CUKREM ,MOŻNA SOBIE UŁATWIĆ I UŻYĆ GOTOWEJ MASY KRÓWKOWEJ?

Opublikowano

Asica101 zrobiłam wszystko wg przepisu, wlałam do foremek na kostki lodu......ile czasu to zastyga?????, gdzie to trzymać???? moje zrobione juz ok 16 godzin temu, trzymam w lodówce i dalej miękka masa.

Proszę o szybką odpowiedź.

Opublikowano

Marra-już powinno zastygnąć po tylu godzinach w lodówce. A jaki kolor miała ta masa,może to za krótki czas gotowania był?

Opublikowano

Gotowałam ponad godzinę. Dodałam troszkę więcej kakao (extra ciemne), może dlatego koloru nie zmieniło, a jaki miał być ten kolor?

Doruniu daj przepis na te bez alkoholu 🙂

Opublikowano

Ja nigdy nie robiłam tych cukierków ale pamiętam,jak moja mama je robiła to kolor miały taki jak takie gotowe cukierki krówki,tyle że robiła bez kakao. Trudno powiedzieć ale w/g mnie za krótki jest czas gotowania,poczekaj-może odezwie się ktoś,kto już to robił. Mleko w puszce też gotuje się dosyć długo....