gabi-ostra Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 1.5 szkl. mąki 2/3 szkl. cukru 3 jaja 2/3 szkl. napoju gazowanego pomarańczowego 1/3 szkl. oliwy 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 5 dużych jabłek Krem: 3 żółtka 1 szkl. cukru pudru 2 kubeczki serka homogenizowanego 1 kostka masła lub margaryny 1 łyżka żelatyny Z białek ubić pianę,utrwalić ją cukrem.Mieszając kolejno dodawać do niej żółtka,mąkę z proszkiem, napój,oliwę i kakao.Jabłka obrać i pokroić na ósemki.Ciasto wylać na blachę,ułożyć na nim jabłka.Wstawić do nagrzanego piekarnika,piec ok. 45 min.Przygotować krem.Żelatynę namoczyć w jak najmniejszej ilości zimnej wody.Masło utrzeć z cukrem,a następnie z dodawanymi stopniowo żółtkami,serkiem i na koniec -letnią żelatyną.Krem rozsmarować na wystudzonym cieście.Ciasto schłodzić.Jeżeli w czasie ucierania krem się zważy to trzeba miskę z nim ustawić na garnku z wodą i ubijać na parze aż stanie się gładki.Szczerze polecam bo ciasto jest naprawdę pyszne.Przepis pochodzi z Poradnika Domowego. Cytuj
dzidzia01 Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 Pieklam ten jablecznik,jest pyszny i troche inny od tradycyjnej szrlotki.Dobry dla tych co lubia sernik na zimno Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 13 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 Na naszym stole to ciacho gości bardzo często.Praktycznie żadna domowa uroczystość nie może się bez niego obejść.Piekłam je również dla znajomych na I Komunię.Wszystkim naprawdę brdzo smakuje-nawet mojemu mężowi,który ogólnie za ciastami nie przepada.A juz teściowa to się nigdy nie może go nachwalić.Tak więc jeszcze raz szczerze polecam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.