ina12 Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Biszkopt: 4 jajka szklanka cukru 2 łyżki kakao około 1,5 szklanki mąki 8 łyżek oleju 8 łyżek wody czubata łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, na przemian, nie przerywając ubijania, dodawać cukier i żółtka. Następnie dodać olej z wodą i lekko trzepać ciasto. Na koniec wsypać przesianą makę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko delikatnie wymieszać. Uwaga: gdy dodawałam olej z wodą, mąkę z proszkiem i kakao miksowałam na najmniejszych obrotach. Biszkopt piec w tortownicy o średnicy 26 cm Do przełożenia: słoik wypestkowanych wiśni - bez soku 3 galaretki wiśniowe 700 ml kremówki łyżka cukru pudru 1/2 opakowania cukru waniliowego 2 czubate łyżeczki żelatyny rum do skropienia biszkoptu tabliczka gorzkiej czekolady Wiśnie odsączyć, a do soku dolać tyle wody, aby uzyskać 3/4 litra płynu. Odlać trochę soku i w zimnym soku rozpuścić galaretki. Resztę soku doprowadzić do wrzenia, dodać rozprowadzoną galaretkę i chwilę gotować na wolnym ogniu. Następnie wrzucić wiśnie, całość chwilę mieszać i odstawić z ognia do zastygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder, cukier waniliowy oraz żelatynę ostudzoną, rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Upieczony biszkopt przekroić na połowę i skropić rumem. Na pierwszym blacie biszkoptu układać na nim kupkami galaretkę, a luki uzupełniać kupkami bitej śmietany. Następnie położyć na to drugi blat a na nim tak samo kupki galaretki i bitej śmietany. Wierzch posypać tartą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki , dla lepszego stężenia. Uwaga: Ja na wierzchu wiśnie obłożyłam bitą śmietaną. ina12 Cytuj
apsik Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2006 czy tej smietany ma byc tylko 70 ml Cytuj
ina12 Opublikowano 20 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2006 Apsik dziękuję bardzo, słusznie zauważyłaś że popełniłam błąd za który przepraszam. W tej chwili poprawiłam. ina12 Cytuj
figiel Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2010 Tort naprawde wyśmienity !!!! do tego lekki i łatwy w przygotowaniu - idealny na te porę roku .Halinko dziękuję za przepis i zdjecie ,które mnie zachęciło do wypróbowania . POLECAM !!!!! Cytuj
ina12 Opublikowano 20 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2010 Dorotko z całego serca dziękuję za wypróbowanie, dodanie opinii i najwyższej oceny. Przez Ciebie zrobiony tort wyjątkowo się prezentuje. Cytuj
Dorota Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 Witaj Ineczko :wink: Skusiłam się na Twój tort, zrobiłam go trochę na wzór Dorotki :mrgreen: Przepis jest rewelacyjny i z czystym sercem mogę go polecić. Super jest też przepis na biszkopt, wychodzi wysoki i równy, przekroiłam go dopiero na drugi dzień - ładnie się kroi i w ogóle się nie kruszy. Ps. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Ineczko, dużo zdrowia, uśmiechu, samych radosnych i szczęśliwych dni :grin: Dziękuję za przpeis i serdecznie pozdrawiam :grin: Cytuj
ina12 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 Dorotko ślicznie dziękuję za życzenia, wykonanie tego tortu i dodanie opinii. Cieszy mnie że są osoby które jeszcze mnie pamiętają. Serdecznie pozdrawiam. Cytuj
Jolcia Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2011 Halinko ja często o Tobie myślę i o Twoich przepisach. One zawsze się udają i są bardzo smaczne. Pozdrawiam. Cytuj
Dorota Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2011 Podpisuję się pod Twoimi słowami Jolu :mrgreen: Cytuj
Nata Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Po pierwsze witam, to moja pierwsza wiadomosc na forum :razz: Po drugie, tort smakowal wysmienicie! :) Cudo, wszyscy byli zachwyceni! Cytuj
jgust Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2011 I ja Cię witam INO,pamiętam jak się z nami żegnałaś i było mi smutno,a teraz bardzo się cieszę,że znów jesteś z nami. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.