Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ciasto:

25 dag mąki

po 10 dag cukru i margaryny

2jajka

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa serowa:

1.5 kg sera

2 całe jajka, 4 żółtka

2 cukry waniliowe

2 budynie śmietankowe

1 szklanka cukru

1/2 szklanki oleju

2.5 szklanki mleka

 

Wyrabiamy ciasto:

Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wylepiamy dużą blachę dno i brzegi.

Masa serowa:

Ser zemleć. 2 całe jajka+4 żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Dodajemy budynie (w proszku) i stopniowo ser,olej i mleko.

Pieczemy 50 min w temp. 190*

W trakcie pieczenia ubijamy pianę z 4 białek+4 łyżki cukru, po upieczeniu sernika rozprowadzamy ją na serniku i pieczemy jeszcze 10 min. Przed podaniem sernik dekorujemy karmelem z 6 łyżek cukru. Gdy karmel zbrązowieje i zacznie się ciągnąc wyłożyć nitki na natłuszczoną blachę. Twarde nitki ułożyć na sernik. Jak nie zamierzam robić rosy to po wyłożeniu ubitych białek z cukrem posypuje wiórkami kokosowymi też jest pyszny.

Przepis ten dostałam od Cioci po tym jak powiedziałam że sernika już nigdy nie upiekę bo zawsze mi klapnie ;) ten jeszcze się nie zdarzyło i znajome które piekły też sobie chwalą.

Ps masa serowa wychodzi dość rzadka taka ma być. Smacznego ;)

Edytowane przez Katarzyna
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Sernik upiekłam pierwszy raz wczoraj. Dodałam więcej cukru bo wydawał mi sie za mało słodki. Ale naprawdę jest dobry. Polecam wszystkim

Opublikowano

Witam! Cieszę się że Ci smakował :lol: ja dlatego go lubię że nie jest tak mocno słodki i można go zjeśc więcej, ale jak ktoś lubi słodsze ciasta to na pewno większa ilośc cukru mu nie zaszkodzi :lol: Na święta też będę go robiła, bo rodzinka się stęskniła :P Pozdrawiam

Opublikowano

witam!serniczek naprawde przepyszny,pieke go juz pare latek i za kazdym razem smakuje wybornie.mam pare przepisow na niego,choc wszystkie podobne.pewna innowacja jest posypanie ciasta budyniem smietankowym przed nalozeniem sera.dzis wlasnie tak zrobilam i wyszedl super :-D

Opublikowano

Według podobnego przepisu wykonuję też taki sernik, właśnie na Święta upiekłam. Faktycznie zawsze się udaje i smakuje mojej rodzinie nawet bardziej niż tradycyjny. Ja dodatkowo spód ciasta podpiekam 10 minut (ale w moim przepisie mam go więcej), a samą masę wykonuję z nieco zmniejszych proporcji, ale to pewnie zależy od tego kto jaki przepis posiada. Dodatkowo dodaję rodzynki np.zamoczone w rumie, a ostatnio dorzuciłam też skórkę pomarańczy (taką gotową oczywiście :-D ), co nieco zmieniło smak masy serowej. Ale to zależy od upodobań i gustów. Ogólnie ciacho polecam :-D

Opublikowano

Witam ! Cieszę się że Wam sernik smakował. Ja często robię go bez ciasta, wylewam prosto na blachę posmarowaną masłem i posypaną wiórkami, kiedyś próbowałam upiec na biszkoptach :-D bo mi się nie chciało robic ciasta i wszystkie biszkopty uniosły mi się do góry, więc teraz albo ciasto albo nic. :-D Smacznego

Opublikowano

witam wszystkich w nowym roku! piekłam ten sernik na sylwestra,bez ciasta i rzeczywiście wyszedł wspaniały!

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam wszystkich. Tym razem po wylaniu sernika na blachę wrzuciłam na wierzch pierniki z nadzieniem truskawkowym i później pianę tak jak w przepisie :grin: też wyszedł pyszny :grin: a następnym razem zrobię z brzoskwiniami. Pozdrawiam

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.