agrafia Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 Warstwowa sałatka z tuńczyka Składniki: 1 puszka tuńczyka majonez (najlepiej Helmans lub z Frubexu) 5 jajek ugotowanych na twardo 15 dag sera żółtego 1 średnia cebula masło lub margaryna (nie za dużo - zetrzec na tarce tyle, by pokryło poprzednią warstwę) pieprz,sól Przygotowujemy tuńczyka na dwie warstwy.Oddzielamy białka od żółtek i zarówno jedno jak i drugie ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. To samo robimy z serem żółtym i masłem (najlepiej jesli jest dobrze zmrożone) i układamy warstewki (podaje od dołu): białka starty ser żółty majonez cebula (w kostkę) tuńczyk masło starte starty ser żółty majonez tuńczyk majonez starte żółtka ( na sam wierzch) Każdą warstę należy trochę posolić( nie za dużo - tuńczyk!!!) i popieprzyć. Sałatka jest najlepsza nastepnego dnia. Życzę smacznego. Pychotka. Jest jednak pewne ryzyko: kiedy raz ją spróbujesz możesz potrzebowac psychologa - uzależnienie gwarantowane ;) Cytuj
Katarzyna Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 uwielbiam sałatki, tuńczyka i majonez, a że w sobotę mam imieniny zrobię, bo takiej jeszcze nie robiłam ;) Cytuj
agrafia Opublikowano 22 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Życzę więc smacznego! i oczywście udanej imprezy imieninowej :roll: Cytuj
zuziorek Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Masło? Pierwszy raz słyszę by do sałatki tarkowac masło. Czy tylko ja jestem pierwsza? Cytuj
agrafia Opublikowano 25 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 Tak masło - to nie pomyłka. Ścieramy cienką warstewkę na najmniejszych oczkach. Robiłam tą sałatkę już wiele razy na rózne okazje i wierzcie mi - zawsze znikała błyskawicznie. Cytuj
zuziorek Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 Dziekuję za wyjasnienie. Mimo wszystko zrezygnuje z masła. Pozdrawiam Cytuj
DeLarge Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 zuziorek, wydaje mi się iż mimo wszystko powinnaś zrobić choć odrobinę z masłem, tak tylko na spróbowanie i by mieć skalę porównawczą...następna sprawa, wydaje mi się iż właśnie masło jest w tym przepisie ciekawym i istotnym składnikiem, pozdrawiam :roll: Cytuj
zuziorek Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 Może i masz rację DeLarge ale będę uparta i przystanę na swoim. Może komus wydaje sie dziwne ale ja osobiście nie smaruję sobie chleba masłem, bo go nie lubię. Mam uraz z dziecinstwa kiedy to moja babcia nadziewała na widelec kawałek masła i kazała mnie i moim kuzynkom go zjeść. Pewnie myślała, że robi to w dobrej wierze. Choć do dnia dzisiejszego nie wiem co chciała przez to osiągnąć. Pozdrawiam Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Właśnie wczoraj zrobiłam Twoją sałatkę agrafio,dokładnie tak jak podałaś w przepisie-łącznie z masłem.Jest bardzo dobra i stosunkowo niedroga.No i oczywiście zgadzam się w 100% że najlepsza jest drugiego dnia.Zachęcam do jej zrobienia wszystkich niezdecydowanych,bo nie dosyć że świetnie smakuje to jeszcze prezentuje się do tego doskonale.Pozdrawiam. Cytuj
Dorota Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Bardzo lubię sałatki z tuńczykiem, a ta - dodatkowo miała nietypowy jak na sałatki składnik - a mianowicie masło - no, więc zdecydowałam się na tę sałatkę. Wyszła oczywiście bardzo dobra, i niestety nie doczekała się drugiego dnia, którego podobno - jak mówi agrafia - jest jeszcze lepsza. No nic będę musiała ją zrobić jeszcze raz i gdzieś ją "głęboko" schować w lodówce :P Za przepis dziękuję i pozdrawiam :lol: Cytuj
Jola_A. Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Masło? Pierwszy raz słyszę by do sałatki tarkowac masło. Czy tylko ja jestem pierwsza? Zuziorku pdzielam Twoje zdanie. Skoro dajemy majonez to po co dorzucac zbedne kalorie w postaci masla ? :P Cytuj
Marcin Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 A ja jadłem tę sałatkę (dokładnie tą ze zdjęcia :lol: ) z masłem i z kolei zgadzam się z DeLargem - masło to taki wyróżnik tej sałatki - a jakby tak wszędzie liczyć te kalorie to świat nie byłby taki smaczny :lol: Choć to oczywiście kwestia gustu :P Cytuj
ina12 Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Ja nie liczę kalorii pomimo ze wynik wykazał dużą zawartość choresterolu, przez 3 miesiące zażywałam tabletki z słodyczy nie zrezygnowałam i to codziennie podjadałam. Natomiast piłam do tego miksturę gdzie była zawartość czosnku, a niektóre potrawy ograniczałam. Dzisiaj odebrałam kontrolny wynik i o takim dobrym wyniku nawet nie marzyłam. Podałam przykład żeby za bardzo się niczym nie przejmować, tak jak ja. Cytuj
Dorunia Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 Witaj Ino12 Mój tata też ma wysoki choresterol i nie wiemy jak sobie z tym poradzić,napisz proszę przepis na tę miksturkę to może dla mojego taty też będzie pomocna. Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam :lol: :lol: :P Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.