Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Warstwowa sałatka z tuńczyka

Składniki:

1 puszka tuńczyka

majonez (najlepiej Helmans lub z Frubexu)

5 jajek ugotowanych na twardo

15 dag sera żółtego

1 średnia cebula

masło lub margaryna (nie za dużo - zetrzec na tarce tyle, by pokryło poprzednią warstwę)

pieprz,sól

Przygotowujemy tuńczyka na dwie warstwy.Oddzielamy białka od żółtek i zarówno jedno jak i drugie ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. To samo robimy z serem żółtym i masłem (najlepiej jesli jest dobrze zmrożone) i układamy warstewki (podaje od dołu):

białka

starty ser żółty

majonez

cebula (w kostkę)

tuńczyk

masło starte

starty ser żółty

majonez

tuńczyk

majonez

starte żółtka ( na sam wierzch)

Każdą warstę należy trochę posolić( nie za dużo - tuńczyk!!!) i popieprzyć.

Sałatka jest najlepsza nastepnego dnia. Życzę smacznego. Pychotka. Jest jednak pewne ryzyko: kiedy raz ją spróbujesz możesz potrzebowac psychologa - uzależnienie gwarantowane ;)

Opublikowano

zuziorek, wydaje mi się iż mimo wszystko powinnaś zrobić choć odrobinę z masłem, tak tylko na spróbowanie i by mieć skalę porównawczą...następna sprawa, wydaje mi się iż właśnie masło jest w tym przepisie ciekawym i istotnym składnikiem, pozdrawiam :roll:

Opublikowano

Może i masz rację DeLarge ale będę uparta i przystanę na swoim. Może komus wydaje sie dziwne ale ja osobiście nie smaruję sobie chleba masłem, bo go nie lubię. Mam uraz z dziecinstwa kiedy to moja babcia nadziewała na widelec kawałek masła i kazała mnie i moim kuzynkom go zjeść. Pewnie myślała, że robi to w dobrej wierze. Choć do dnia dzisiejszego nie wiem co chciała przez to osiągnąć. Pozdrawiam

Opublikowano

Właśnie wczoraj zrobiłam Twoją sałatkę agrafio,dokładnie tak jak podałaś w przepisie-łącznie z masłem.Jest bardzo dobra i stosunkowo niedroga.No i oczywiście zgadzam się w 100% że najlepsza jest drugiego dnia.Zachęcam do jej zrobienia wszystkich niezdecydowanych,bo nie dosyć że świetnie smakuje to jeszcze prezentuje się do tego doskonale.Pozdrawiam.

Opublikowano

Bardzo lubię sałatki z tuńczykiem, a ta - dodatkowo miała nietypowy jak na sałatki składnik - a mianowicie masło - no, więc zdecydowałam się na tę sałatkę. Wyszła oczywiście bardzo dobra, i niestety nie doczekała się drugiego dnia, którego podobno - jak mówi agrafia - jest jeszcze lepsza. No nic będę musiała ją zrobić jeszcze raz i gdzieś ją "głęboko" schować w lodówce :P

Za przepis dziękuję i pozdrawiam :lol:

post-8-1165155249_thumb.jpg

Opublikowano

Masło?

Pierwszy raz słyszę by do sałatki tarkowac masło.

Czy tylko ja jestem pierwsza?

Zuziorku pdzielam Twoje zdanie. Skoro dajemy majonez to po co dorzucac zbedne kalorie w postaci masla ? :P

Opublikowano

A ja jadłem tę sałatkę (dokładnie tą ze zdjęcia :lol: ) z masłem i z kolei zgadzam się z DeLargem - masło to taki wyróżnik tej sałatki - a jakby tak wszędzie liczyć te kalorie to świat nie byłby taki smaczny :lol: Choć to oczywiście kwestia gustu :P

Opublikowano

Ja nie liczę kalorii pomimo ze wynik wykazał dużą zawartość choresterolu, przez 3 miesiące zażywałam tabletki z słodyczy nie zrezygnowałam i to codziennie podjadałam. Natomiast piłam do tego miksturę gdzie była zawartość czosnku, a niektóre potrawy ograniczałam. Dzisiaj odebrałam kontrolny wynik i o takim dobrym wyniku nawet nie marzyłam. Podałam przykład żeby za bardzo się niczym nie przejmować, tak jak ja.

Opublikowano

Witaj Ino12 Mój tata też ma wysoki choresterol i nie wiemy jak sobie z tym poradzić,napisz proszę przepis na tę miksturkę to może dla mojego taty też będzie pomocna. Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam :lol: :lol: :P