apsik Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 CIASTO 1 margaryna 20 dag cukru pudru 40 dag mąki 3 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 3 pomarańczy Zagnieść ciasto i upiec 3 placki KREM wycisnąć sok z pomarańczy zagotować 0,5litra wody i 0,5 szkl cukru , w soku rozmieszać 2 żółtka , 1 kisiel pomarańczowy[na 0,75 litra wody] , 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i dać to do gotującego syropu , zagotować .Gorącym złączyć placki , na wierzchu polać polewą iposypać płatkami migdałowymi . Cytuj
Dorota Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 Skorzystałam z Twojego przepisu Apsik, bo od razu jak go dodałaś bardzo mnie zainteresował .... więc w końcu na Pomarańczowca się skusiłam :P Do ciasta dodałam więcej mąki, w sumie dodałam jej ok. 3 1/2 szklanki. I muszę powiedzieć, że nam wszystkim zasmakował, a jak się piekł to pachniało w całym domu. Dziękuję :lol: Cytuj
Magdalena Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 Dorotko !!!! Jaki piękny placuszek upiekłaś ,aż ślinka ciekne .Pozdrawiam Magdalena!!!! :P Cytuj
Dorota Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 :P :lol: :P Dziękuję Magdalenko za pochwałę :lol: :lol: :lol: Polecam Pomarańczowca na Święta Bożego Narodzenia :lol: Cytuj
ina12 Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 Apsik przyrzekam że pomarańczowca upiekę w sobotę. Widząc dołączone zdjęcie Dorotki ja do Świąt Bożego Narodzenia naprawdę nie będe mogła się powstrzymać. Już drukuję przepis za który bardzo dziękuję. Cytuj
Anna22 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 Aż się oczy śmieją do tego ciasta . U mnie będzie pachniało pomarańczowcem już w piątek. Cytuj
ali Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 No nie wytrzymam, jakie cudo!!! To ile w końcu zrobię tych placków na święta? Co raz nowe i piękne, apetyczne...chyba muszę przestać tu zaglądać....Ale jak to zrobić, skoro wpadłam w nałóg bywania tu ??? Cytuj
Dorota Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 ... To ile w końcu zrobię tych placków na święta? Co raz nowe i piękne, apetyczne ... Ali, mam podobnie, co nowego i "ciekawego" zobaczę to sobie zapisuję na listę świątecznych wypieków, a już teraz tyle mi się nazbierało, że ... potem można by jeść te pyszności przez 2 miesiące, a nie przez dwa dni :lol: :P Cytuj
JustynaZ Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 Podoba mi się przepis na krem. Czy można sok z 3 pomarańczy zastąpić sokiem z kartonu i ile wyjdzie go np.w szklance? Śledzę Wasze przepisy od dłuższego czasu, dzisiaj dopiero się zarejestrowałam, ale strona bardzo mi się podoba i zamieszczone są ciekawe przepisy. Cytuj
Dorota Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 Witam Cię JustynkoZ, cieszę się, że zdecydowałaś się do nas dołączyć i dziękuję za dobre słowa skierowane w naszą stronę :P Mam nadzieję, że i Ty dorzucisz coś do naszego "Smazcnego" zbioru przepisów :lol: Odnośnie przepisu - to myślę, że sok z 3 pomarańczy można zastąpić sokiem z kartonu. Do tego kremu będzie potrzebna 1 szklanka soku. Powodzenia :lol: Cytuj
apsik Opublikowano 13 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 Dorotko zgodzę się z tobą ,że można użyć soku z kartonu,ale i tak pomarańcze są potrzebne do ciasta[dokładnie ich skórka]Jeżeli się jej nie użyje , ciasto nie ma ani takiego smaku ani zapachu.Ale decyzja należy do tego kto piecze .POZDRAWIAM Cytuj
Dorota Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 Tak - wiem, że te 3 pomarańcze i tak nam będą potrzebne (znaczy ich skórka do ciasta), ale jeżeli zależy nam na "szybkim" kremie, to nie musimy wyciskać soku z pomarańczy, tylko bierzemy "gotowy" sok - ale i tak uważam, że takiego soku - świeżo wyciśniętego z pomarańczy, nic nie zastąpi :P Cytuj
JustynaZ Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgadzam się, że zapachu i smaku świeżych owoców nie zastąpi sok z kartonu. Chodziło mi jedynie o alternatywę w sytuacji, gdy nie mam świeżych pomarańczy, albo zamrożoną skórkę pomarańczy, którą powinnam zużyć. Pewnie i tak spróbuje wykonać ciasto według oryginalnej wersji. Bardzo, ale to bardzo podoba mi się szczególnie krem, jest niepowtarzalny. Pozdrawiam. :P Cytuj
ilka76 Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 Mam zamiar upiec to cudo na święta tylko się zastanawiam która blaszka będzie lepsza 25x40czy 24x30 bo tylko takie rozmiary w domu posiadam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.