Dorota Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 Ja wybrałabym tą drugą blaszkę - tj. 24x30 cm, bo tego ciasta jest mało, a im większa blaszka tym trudniej rozłożyć na niej ciasto. Powodzenia :P Cytuj
ilka76 Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 Dzięki Dorotko tak właśnie myślałam, że lepiej będzie użyc tej mniejszej :P Cytuj
ina12 Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zamiast w sobotę to dzisiaj u mnie pachniało pomarańczowcem i bakami z ananasami. Apsik z całego mojego serca dziękuję za ten wspaniały przepis z którego upiekłam to przepyszne ciasto. Pozdrawiam Cytuj
apsik Opublikowano 17 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 Naprawdę bardzo się cieszę ,że mogłam podzielić się z wami tym przepisem.Ja też go uwielbiam.Serdecznie pozdrawiam Cytuj
Andzia Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 upiekłam ciasto w sobotę , jest boskie mam tylko jedno małe zastrzeżenie , wymiary blaszki które podałaś są za duże do tej ilości ciasta , wyszły mi tylko 2 warstwy , ale zrobiłam z nich 3 :-D :-D zastanawiał mnie ten krem z kiślu , ale po wykonaniu całego ciasta i zachwycie rodziny , nic nie napiszę :-P ciasto jest przepyszne :-D :-D :-D Cytuj
ali Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zabieram się do pieczenia i mam dylemat w odniesieniu do masy. Kiedyś robiłam podobną masę, oczywiście nie na soku pomarańczowym, lecz kiesiel na wodzie, ale do tego ugotowanego, gorącego kisielu dodawało się masło i szybko mieszało. I zaczęłam się zastanawiać, czy aby na pewno tu nic nie trzeba dodawać, czyli masę stanowi kisiel? Czy to się potem nie ciągnie jakoś? masa nie robi się jakaś taka twarda jak zwykły ostudzony kiesiel? Proszę, kto już robił, napiszcie mi, dylemat zjawił się dopiero na etapie realizacji. Cytuj
apsik Opublikowano 19 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Mogę zapewnić,że masa się nie ciągnie chyba przez te dodane żółtka.Życzę powodzenia. Cytuj
Dorota Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Ja robiłam to ciasto i nie miałam żadnych zastrzeżeń do masy. Już po przełożeniu placków masą, gdy ostygła - nie była za twarda i nic się nie ciągła. Po prostu po ostudzeniu jak gdyby lekko wsiąkła w to ciasto, bo było miękkie. Nie było też problemu podczas krojenia ciasta. Powodzenia Ali :-D Cytuj
Anna22 Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Potwierdzam to co napisała Dorota i apsik . Ciasto bardzo smaczne a zapach roznoszący się po domu dodał mi wigoru do przedświątecznych porządków :-D :-D :-D Cytuj
Andzia Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 masa jest pyszna , nic się nie ciągnie , a ciasto nią przełozone jest wilgotne i dobrze się kroi Cytuj
ali Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Dzięki wszystkim za informacje. Placki upieczone, zaraz zabieram się za masę. Cytuj
zuziorek Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Witam! Chciałabym upiec to ciasto na święta ale potrzebuje porady: ile szklanek to 40 dkg maki a ile 20 dkg pudru? czy placki piec na blaszce wyłozonej papierem? Cytuj
apsik Opublikowano 19 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Ja daję około 3 szkl. mąki i 1 szkl cukru ,ale czasami taka ilość mąki nie wystarczy, wszystko zależy od wielkości jajek i wilgotności mąki . To trzeba sobie wypróbować ,lepiej wsypać mniej i póżniej dosypać .Pod ciasto daję papier ,którego nie trzeba smarować ,życzę powodzenia. Cytuj
zuziorek Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Dziękuje za odpowiedz, lepiej sie spytać niz potem żałować. Ciasto bedzie miało swój debiut na wigilijnym stole. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.