Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja wybrałabym tą drugą blaszkę - tj. 24x30 cm, bo tego ciasta jest mało, a im większa blaszka tym trudniej rozłożyć na niej ciasto. Powodzenia :P

  • Odpowiedzi 46
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Zamiast w sobotę to dzisiaj u mnie pachniało pomarańczowcem i bakami z ananasami. Apsik z całego mojego serca dziękuję za ten wspaniały przepis z którego upiekłam to przepyszne ciasto. Pozdrawiam

Opublikowano

upiekłam ciasto w sobotę , jest boskie mam tylko jedno małe zastrzeżenie , wymiary blaszki które podałaś są za duże do tej ilości ciasta , wyszły mi tylko 2 warstwy , ale zrobiłam z nich 3 :-D :-D zastanawiał mnie ten krem z kiślu , ale po wykonaniu całego ciasta i zachwycie rodziny , nic nie napiszę :-P ciasto jest przepyszne :-D :-D :-D

Opublikowano

Zabieram się do pieczenia i mam dylemat w odniesieniu do masy. Kiedyś robiłam podobną masę, oczywiście nie na soku pomarańczowym, lecz kiesiel na wodzie, ale do tego ugotowanego, gorącego kisielu dodawało się masło i szybko mieszało. I zaczęłam się zastanawiać, czy aby na pewno tu nic nie trzeba dodawać, czyli masę stanowi kisiel? Czy to się potem nie ciągnie jakoś? masa nie robi się jakaś taka twarda jak zwykły ostudzony kiesiel? Proszę, kto już robił, napiszcie mi, dylemat zjawił się dopiero na etapie realizacji.

Opublikowano

Ja robiłam to ciasto i nie miałam żadnych zastrzeżeń do masy. Już po przełożeniu placków masą, gdy ostygła - nie była za twarda i nic się nie ciągła. Po prostu po ostudzeniu jak gdyby lekko wsiąkła w to ciasto, bo było miękkie. Nie było też problemu podczas krojenia ciasta. Powodzenia Ali :-D

Opublikowano

Potwierdzam to co napisała Dorota i apsik . Ciasto bardzo smaczne a zapach roznoszący się po domu dodał mi wigoru do przedświątecznych porządków :-D :-D :-D

Opublikowano

Ja daję około 3 szkl. mąki i 1 szkl cukru ,ale czasami taka ilość mąki nie wystarczy, wszystko zależy od wielkości jajek i wilgotności mąki . To trzeba sobie wypróbować ,lepiej wsypać mniej i póżniej dosypać .Pod ciasto daję papier ,którego nie trzeba smarować ,życzę powodzenia.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.