Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciasto bardzo dobre, polecam wszystkim, którzy jeszcze nie próbowali. Zastanawiam się, czy następnym razem nie zrobić więcej masy np. z 1,5 porcji?

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 46
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Przymierzam się do upieczenia tego ciasta ale mam jeden dylemat.Niedawno w telewizji widziałam taki program gdzie mówiono o tym jak są szkodliwe skórki z owoców cytrusowych.Chodzi o to,ze skórka tych owoców nasączona jest jakimiś chemikaliami,które nawet po dokładnym myciu pozostają w niej.Te substancje chronią owoce przed szybkim zepsuciem.Radzili aby nigdy nie używać ich bezpośrednio do spożycia ani do ciast.Najlepiej jest kupić gotowe,które podobno są pozbawione tej chemii i nadają sie do zastosowania.Co o tym sądzicie? Czy jesli nie dodam tej skórki to ciasto straci dużo na smaku?

Opublikowano

Terko nie wiem czy ciasto dużo straci na smaku bo piekłam tylko z tartą skórką , ale uważam że możesz śmiało użyć do ciasta olejku pomarańczowego choć to nie będzie to samo co z tartą skórką. Nie widziałam nigdy w sprzedaży gotowej tartej skórki pomarańczowej i nawet jeśli jest to czy aby na pewno bez chemii :lol:

Opublikowano

Ja też prawdę mówiąc nigdy nie widziałam w sprzedaży tartej skórki pomarańczowej,najwyżej skórkę w syropie,ale nie wiem czy ona jest zdrowa i bez chemii.Ten ktoś z telewizji zapewniał,ze do tego celu używane są owoce specjalne i bez chemii.Nie wiem jak to można sprawdzić czy tak faktycznie jest. A ja chyba spróbuję upiec z olejkiem pomarańczowym,Anno22 dziękuję Ci za podpowiedź. Jutro zrobię to ciasto i napisze jak wyszło:)

Opublikowano

Upiekłam to ciasto na święta, dodałam więcej mąki (ciasto kleiło mi się do rąk).Ale spanikowałam widząc jego ilość i tę wielką blaszkę (ok.24x40) więc zrobiłam w tortownicy (średnica 30cm).Wyszło fantastyczne - do kremu dodałam jeszcze kandyzowane skórki pomarańczowe. Przepis godny polecenia !!!

Opublikowano

Ja upieczonego pomarańczowca poraz drugi upiekłam na sylwestra. Pierwszy raz i drugi raz też musiałam dodać mąki, ale na ten temat nic nie wspominałam bo każda z nas wie że jak ciasto się klei to trzeba makę dosypać. Tą razą sobie uprościłam, nie piekłam trzech placków tylko jeden i przekroiłam na połowę. Pomarańczowiec ten nam bardzo smakuje.

Opublikowano

Właśnie zrobiłam to ciasto,bez dodatku skórek i tak pachnie pomarańczą.Narazie jeszcze nie wystygło, więc nie będę kroić,ale bardzo mnie kusi żeby spróbować.Masa jest smaczna,taka inna.Myślę,że jeszcze nie raz upiokę to ciasto.

  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Bardzo ciekawy przepis i chce go upiec ale mam problem gdyz nigdzie nie moge dostac kisielku pomaranczowego. Doradzcie mi prosze jak go zastapic dodam tylko, ze nie chcialabym dodawac kislu o innym smaku ale to chyba nierealne :wink:

Opublikowano

No żeby pomarańczowego nie było to szok...może weż brzoskwiniowy lub morelowy,też są w pomarańczowym kolorze.

Opublikowano

Jolu cieszę się ogromnie,że ciasto smakuje i bardzo ładnie wygląda,takie opinie sprawiają że chce się piec coś nowego i dzielić się z Wami przepisami. Jednak teraz mam mniej czasu na eksperymenty i robię ciasta raczej sprawdzone,dopiero kiedy zbliża się zima siedzę w kuchni i jak to mąż mówi nie można mnie stamtąd wygonić. Pozdrawiam i życzę wszystkim miłych urlopów.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.