ali Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Ciasto bardzo dobre, polecam wszystkim, którzy jeszcze nie próbowali. Zastanawiam się, czy następnym razem nie zrobić więcej masy np. z 1,5 porcji? Cytuj
Terka Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Przymierzam się do upieczenia tego ciasta ale mam jeden dylemat.Niedawno w telewizji widziałam taki program gdzie mówiono o tym jak są szkodliwe skórki z owoców cytrusowych.Chodzi o to,ze skórka tych owoców nasączona jest jakimiś chemikaliami,które nawet po dokładnym myciu pozostają w niej.Te substancje chronią owoce przed szybkim zepsuciem.Radzili aby nigdy nie używać ich bezpośrednio do spożycia ani do ciast.Najlepiej jest kupić gotowe,które podobno są pozbawione tej chemii i nadają sie do zastosowania.Co o tym sądzicie? Czy jesli nie dodam tej skórki to ciasto straci dużo na smaku? Cytuj
Anna22 Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Terko nie wiem czy ciasto dużo straci na smaku bo piekłam tylko z tartą skórką , ale uważam że możesz śmiało użyć do ciasta olejku pomarańczowego choć to nie będzie to samo co z tartą skórką. Nie widziałam nigdy w sprzedaży gotowej tartej skórki pomarańczowej i nawet jeśli jest to czy aby na pewno bez chemii :lol: Cytuj
Terka Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Ja też prawdę mówiąc nigdy nie widziałam w sprzedaży tartej skórki pomarańczowej,najwyżej skórkę w syropie,ale nie wiem czy ona jest zdrowa i bez chemii.Ten ktoś z telewizji zapewniał,ze do tego celu używane są owoce specjalne i bez chemii.Nie wiem jak to można sprawdzić czy tak faktycznie jest. A ja chyba spróbuję upiec z olejkiem pomarańczowym,Anno22 dziękuję Ci za podpowiedź. Jutro zrobię to ciasto i napisze jak wyszło:) Cytuj
efcia Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Upiekłam to ciasto na święta, dodałam więcej mąki (ciasto kleiło mi się do rąk).Ale spanikowałam widząc jego ilość i tę wielką blaszkę (ok.24x40) więc zrobiłam w tortownicy (średnica 30cm).Wyszło fantastyczne - do kremu dodałam jeszcze kandyzowane skórki pomarańczowe. Przepis godny polecenia !!! Cytuj
ina12 Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Ja upieczonego pomarańczowca poraz drugi upiekłam na sylwestra. Pierwszy raz i drugi raz też musiałam dodać mąki, ale na ten temat nic nie wspominałam bo każda z nas wie że jak ciasto się klei to trzeba makę dosypać. Tą razą sobie uprościłam, nie piekłam trzech placków tylko jeden i przekroiłam na połowę. Pomarańczowiec ten nam bardzo smakuje. Cytuj
Terka Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 Właśnie zrobiłam to ciasto,bez dodatku skórek i tak pachnie pomarańczą.Narazie jeszcze nie wystygło, więc nie będę kroić,ale bardzo mnie kusi żeby spróbować.Masa jest smaczna,taka inna.Myślę,że jeszcze nie raz upiokę to ciasto. Cytuj
apsik Opublikowano 6 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 Bardzo się cieszę,że mogłam podzielić się z wami tym przepisem a jeszcze bardziej że komuś oprócz mnie smakuje . Cytuj
biedroneczka Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Bardzo ciekawy przepis i chce go upiec ale mam problem gdyz nigdzie nie moge dostac kisielku pomaranczowego. Doradzcie mi prosze jak go zastapic dodam tylko, ze nie chcialabym dodawac kislu o innym smaku ale to chyba nierealne :wink: Cytuj
basga Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 No żeby pomarańczowego nie było to szok...może weż brzoskwiniowy lub morelowy,też są w pomarańczowym kolorze. Cytuj
biedroneczka Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 No kurcze tez myslalam, ze to nie bedzie problem no ale coz oblecialam markety i nie ma. Ale czy nie zmieni smaku inny kisiel Cytuj
biedroneczka Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 I w końcu dostałam kisiel. Placek upiekłam i jest przepyszny. Polecam, kisiel jest przyjemnie chłodny (oczywiście jak placek jest w lodówce). Ciasto namiękło, a kisiel się nie ciągnie. Cytuj
Jolanta Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 Apik co tu duzo pisac ciacho jest super wlasnie je wczoraj zrobilam.Pozdrawiam :wink: [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E] Cytuj
apsik Opublikowano 17 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 Jolu cieszę się ogromnie,że ciasto smakuje i bardzo ładnie wygląda,takie opinie sprawiają że chce się piec coś nowego i dzielić się z Wami przepisami. Jednak teraz mam mniej czasu na eksperymenty i robię ciasta raczej sprawdzone,dopiero kiedy zbliża się zima siedzę w kuchni i jak to mąż mówi nie można mnie stamtąd wygonić. Pozdrawiam i życzę wszystkim miłych urlopów. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.