kaya Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 Witam wszystkich odwiedzających forum! Wielokrotnie korzystałam z zamieszczonych tutaj przepisów. Większość z nich warta była wypróbowania i na stałe zagościła w moim domowym menu. Po raz pierwszy przedstawiam swoją propozycję kulinarną. Zachęcam do jej wykorzystania, bo rogaliki są całkiem niezłe. PYSZNE ROGALIKI Ciasto: 50 dag mąki, 1 kostka kasi (lub innej margaryny), 1 jajko, 1 żółtko, 1/2 szk. kwaśnej śmietany, 1 opk. cukru waniliowego, 6 dag drożdży, szczypta soli. Nadzienie: mus jabłkowy (zdecydowanie odradzam dżem z innych owoców - podczas pieczenia wypływaze środka rogalika, przywiera do blachy i przypala się); budyń - wystarcza opakowanie na 3/4 litra mleka lub kawałki czekolady. Robocizna: 1. Drożdże wkruszyć do śmietany, dodać jako, żółtko cukier waniliowy i szczyptę soli. Wszystko to dobrze wymieszać. Przykryć kuchenną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 2. Mąkę posiekać z kasią. Dodać rozczyn drożdżowy i zagnieść ciasto. 3. Ciasto rozwałkować i pokroić na małe kwadraty. Na każdy z nich nałożyć niewielka ilość musu lub budyniu bądż czekolady. Zawijać w rogaliki. 4. Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Czas pieczenia wydłuża się nawet do 0,5 godziny. Jeżeli dysponujecie piekarnikiem z termoobiegiem, można zmniejszając temperaturę pieczenia włączyć termoobiego i skrócić oczekiwanie na konsumpcję. Żródło: książka kucharska Kasi. Przepis mogę Wam polecić z czystm sumieniem. Rogaliki napewno się udadzą. Serdeczne pozdrowienia! kaya. Cytuj
apsik Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Dziękuję za przepis , ja robię bardzo podobne . Nadziewam je dżemem z agrestu własnej produkcji i wcale nie wypływa .POZDRAWIAM Cytuj
kaya Opublikowano 22 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Jeżeli spróbójesz wykorzystać dżemy z truskawek, pożeczek, śliwek bądż wiśni, dość powszechnie wykonywane na bazie żelfiksów dostępnych w sklepach w sezonie letnim będziesz bardzo zdziwiona. Zupełnie tak samo dzieje się z dżemami w słoiczkach kupionymi w sklepie. Cytuj
Jolcia Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Ja również robię takie rogaliki .Są pyszne. Jako nadzienie zawsze daję marmaladę. Jak mam wolny czas to robię z potrójnej porcji i mrożę. Potem są super do kawusi. Polecam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.