ina12 Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 25 dag miodu - naturalnego 50 dag mąki 12,5 dag cukru 10 dag masła 1 jajko kandyzowana skórka z pomarańczy i cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu i mielonych goździków 1 torebka mała proszku do pieczenia 1/3 szklanki gęstej galaretki porzeczkowej 10 dag gorzkiej czekolady W garnku rozgrzewamy miód z cukrem i masłem, stale mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdejmujemy i chłodzimy stale mieszając. Jajko ubijamy z szczyptą soli, a następnie dodajemy do schłodzonej masy miodowej razem z mąką wymieszaną z cynamonem, goździkami i proszkiem do pieczenia oraz z posiekaną skórką pomarańczową i cytrynową. Zagniatamy gładkie ciasto, które partiami rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość 1 cm i wycinamy foremką serduszka. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Wycięte serduszka pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 st. C. Jeszcze ciepłe sklejamy galaretką porzeczkową po dwa i zanurzamy do połowy w płynnej czekoladzie. ina12 Cytuj
apsik Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Witam czy miód ma być prawdziwy czy sztuczny. Cześć Cytuj
ina12 Opublikowano 22 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Naturalny, jakby miał być sztuczny to od razu bym napisała. Pozdrawiam. ina12 Cytuj
ina12 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2011 Dodaję zdjęcia moich serduszek. Cytuj
figiel Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2011 Wow!! Śliczne są ! jak pomysłowo udekorowane . Cytuj
figiel Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2012 Wczoraj upiekłam serduszka , bo został mi jeszcze miód od pierników . Część na ciepło sklejałam marmoladą ,a część bez pozostawiłam w pojemniku .Te podwójne dzisiaj polałam czekoladą i zmiękły .Jak cudnie pachną miodem i cynamonem 🙂 . Za oknem mróz a ja popijam kawkę i zajadam serduszka . Halinko Twoje przepisy sa niezawodne - dziękuję -pozdrawiam i gorąco polecam 🙂 Cytuj
Dorota Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2012 WoW! Piękne, ciasteczka na walentynki jak znalazł 🙂 Ps. Figielku masz racje, przepisy Ineczki są niezawodne! :D Cytuj
czerusia Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2012 Fajowy przepis, no i własnie na walentynki! Wypróbuje na pewno, ale poleje czerwonym (EWENTUALNIE RÓŻOWYM) lukrem, żeby było bardziej walentynkowo ;) Pozdrawiam. Cytuj
figiel Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2012 Dziewczyny to jest świetny pomysł na walentynkowe serduszka, a ta rózowa polewa super !!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.