Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

4 l mleka 0,5 proc. lub najwyżej 2 proc. tłuszczu (nie można stosować mleka UHT tylko świeże lub w plastikowych woreczkach)

Połowę (2 l) mleka nastawić na zsiadłe. Gdy skwaśnieje dolać do drugiej porcji mleka wcześniej doprowadzonej do wrzenia. Pogotować razem kilka minut. Przelać do bardzo gęstego sitka lub wlać na czystą, gęstą gazę bądź do lnianego woreczka. Odsączyć serwatkę. Serek ukształtować w dowolną formę.

znalezione na: https://serwisy.gazeta.pl/tokfm/1,58941,2611596.html

Opublikowano

DeLarge bardzo dobry przepis podałeś, ale ja jednak z kupionego mleka bym nie robiła twarogu a to dlatego że latem postawiłam na zsiadłe i nie nadawało się wogóle do jedzenia. Miało bardzo nieprzyjemny smak, dodają do mleka jakieś środki co przedłuża świeżość i dlatego pewnie to jest ten powód. Najlepszy twaróg byłby z wiejskiego mleka i dlatego ja nie ośmieliłam się podawać przepisu na twaróg. Jak myślicie czy mam rację?

Opublikowano

nie można stosować mleka UHT tylko świeże lub w plastikowych woreczkach

sposób moim zdaniem precyzuje jakie mleko najlepiej się nadaje do wyrobu sera białego, pozdrawiam
Opublikowano

Kiedyś bardzo często moja mama robiła twaróg,ale tylko z wiejskiego mleka.Ina ma rację z takiego kupionego w sklepie to nawet mleko zsiadłe jest nie za bardzo smaczne,a twarogu to nawet nie ośmieliłabym się robić. Pozdrawiam :roll:

Opublikowano

bardzo dziekuje za porady ale niestety mieszkam w anglii i nie mam tu dostepu do wiejskiego mleka :oops: tak wiec bede musiala obejsc sie smakiem :roll:??:

Opublikowano

Zuzienka kup mleko odstaw na siadłe, posmakujesz i być może że będzie dobre i będziesz mogła zrobić twaróg. Może w Anglii jest inne aniżeli to mleko które obecnie sprzedawają u nas,

Opublikowano

Jesli mozna dolaczyc sie do tych opinii to wydaje mi sie, ze w Polsce jest lepsze jedzenie, niz gdzie kolwiek na zachodzie!!! Ja tez nie mieszkam w Polsce i wiele lat temu zebrala mnie ochota na serek. Z dziecinstwa pamietalam jak to robila moja mama, ale zamiast mleka kwasnego zrobilo mi sie mleko..... gorzkie. Tak wiec przyszlo nam sie oblizac smaczkiem, a serkiem bedziemy mogli sie najesc jak przylecimy do kochanej Polski. pa, majka

Opublikowano

postaram się sprecyzować swoją wypowiedź: pisząc świeże mleko miałem na myśli mleko prosto od krowy gdyż tylko taki produkt można wg mnie uznać za naprawdę świeży

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

:P Pozwólcie że i ja wtrącę zdanie.Ja czasem jak nie mam mleka prosto od krowy to biorę takie w folii i im bardziej tłuste jet tym lepiej.Przelewam do dzbanka i dodaję jogurt naturalny który posiada żywe kultury bakterii.On pomoże mleku dobrze się zsiąść bo to wszystko są mleka pasteryzowane.Jak zobaczymy że jest już zsiadłe mleko to gotujemy słodkie mleko np.2 l mleka zsiadłego na 1 l mleka słodkiego.Wlewamy do mleka zsiadłego i mieszamy.Czekamy aż całkiem wystygnie i przelewamy przez lnianą cienką ściereczkę najlepiej uszytą w taki "rożek".Poczekać aż sama serwatka przeleci lekko ściskając.Potem wkładam ten rożek między dwie deski do krojenia i lekko obciążam.Zostawiam aż woda przestanie cieknąć.Wyjmuję delikatnie z woreczka i na kanapeczki.Do tego duża ilość świeżego szczypiorku lub kiełek.Oczywiście wszystko zależy od mleka ale powinno z jogurtem wyjść.Już tak robiłam wiele razy.Życzę smacznego.Mam nadzieję że komuś mój sposób się przyda.Pozdrawiam.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.