Marra Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 Ja robię podobnie jak Pola 3 jaja 3 czubate łyżki cukru kryształu 3 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijam na sztywno (po odwróceniu garnka do góry "nogami' nie wylewa się), dodaję cukier (stopniowo) i również ubijam na sztywno (odwracam garnek...), następnie żółtka i ubijam chwilę a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piekę ok 15 min w 190 stopniach. Nigdy mi nie opadł. Jeśli chce ktoś wyższy to zwiększa ilość jajek i proporcjonalnie całej reszty. Jak jest upieczony to "odchodzi " od brzegów formy, lub delikatnie naciśnięty palcem od góry podnosi się. Cytuj
Jolcia Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 Witam wszystkich.Ja od wielu lat piekę biszkopt z mąki krupczatki. Zawsze się udaje i jest delikatny.Na jedno jajko czubatą łyżka mąki i czubata łyżka cukru.Na 5 jajek płaska łyżeczka proszku. Ubijam pianę,dodaję cukier,żółtka i mąkę z proszkiem. Piekę w temp 170 C przez 20-30 minut.W zależności od ilości jajek. Wiele moich koleżanek uważa że jest to niezawodny przepis. Pozdrawiam. :wink: Cytuj
Justyna.K Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 Jolcia jak już dodajesz mąkę mieszasz łyżką czy mikserem??? Cytuj
karola91 Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 ja Ci radzę łyżką, zawsze dodając do biszkopta mąke trzeba ja wymieszac delikatnie łyżką Cytuj
ina12 Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 Ja robię mikserem na najmniejszych obrotach i zawsze mam biszkopt udany. Cytuj
basga Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 JA TEŻ WOLNIUTKO MIKSUJĘ ,ŻEBY MĄKA NIE FRUWAŁA WOKOŁO. Cytuj
Gość Justka Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 co do biszkoptu, wszystkie składniki powinny być w tej samej temperaturze, w czasie pieczenia nigdy nie pozwalam otwierac drzwi ani okien, jak dodaje mąke do ubitych jajek to mieszam łyżka drewniana, a proporcje do biszkoptu to tyle ile jajek tyle cukru i mąki,np. 4 jaja, 4 łyżki mąki, 4 łyzki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia :wink: Cytuj
renigliwice Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Gdzieś kiedyś czytałam, że jeżeli chcemy, by biszkopt nie opadł , nie powinno się smarować tłuszczem boków formy . Cytuj
Jolcia Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Przepraszam że nie odpisałam tak długo.Wszystkie składniki biszkopta mieszam mikserem na wysokich obrotach.Często jajka wyjmuję prosto z lodówki i mam otwarte okno.To że biszkopt się udaje jest zasługą mąki krupczatki.Pozdrawiam. Cytuj
ina12 Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Reniu ja smaruję i nie opada, jajka też biorę z lodówki tak jak Jolcia. Cytuj
basga Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 Staram się wczesniej wyjąć z lodówki składniki ale czasem nagle zapragnę robić ciasto ,więc idzie wszystko z lodówki i do miksera. Formy nie smaruję bo mam silikonową. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.