Dorunia Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Często robię taki jogurt w domu i bardzo nam smakuje więc postanowiłam podzielić się z Wami tym skromnym,ale smacznym przepisem,a mianowicie: Zagotowujemy litr mleka,gdy ostygnie dodajemy do niego jeden lub dwa małe jogurty naturalne i mieszamy,żeby dobrze się połączyły z mlekiem.Przelewamy do dzbanka(najlepiej glinianego),ale jak ktoś nie ma to może być inny i nakrywamy ściereczką.Po około dobie jest gotowy do picia.Można dodać owoce lub sok i będzie słodki. SMACZNEGO Cytuj
DeLarge Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 również znam i korzystam z tego przepisu, warto dodać iż robiąc ponownie taki jogurt można wykorzystać "końcówkę" wcześniej zrobionego jogurtu, przynajmniej ja tak robię i zawsze się udaje, pozdrawiam Cytuj
dana2005 Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 ja też dość czesto robię sama jogurt. Tylko u mnie jogurt już jest po 5 gidz. a robię to tak:. Zagotowuję 1 litr mleka, studzę do temp. ok. 60 o C (mleko nie parzy w palec). Następnie mały jogurt rozprowadzam cielym mlekiem i mieszam z pozostałym i jeszcze jak mam mleko w proszku to dodaję 1 łyżkę. Wlewam do szklanych słoików, zakręcam. owijam w papier i pod poduszkę lub zawijam w koc. Pozdrawiam Cytuj
renigliwice Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 Ja natomiast wlewam ostudzone , ciepłe mleko do dużego termosa,dodaję jogurt naturalny (bio), zakręcam i po paru godzinach jogurt jest gotowy. Pozdrawiam. Renata z Gliwic Cytuj
dariad Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 Ciekawy przepis , kiedyś mi ktoś mówił ale zapomniałam - dobrze że mi przypomniałyście jutro zrobię Pa :lol: Cytuj
ali Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 Super sprawa, ale jeśli chcę z sokiem lub z owocami to kiedy je dodać, w którym momencie? Cytuj
Dorunia Opublikowano 4 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Witaj ali :D Sok lub owoce dodaje się jak jogurt jest już gotowy.Można dodać do całości i będzie jedno smakowy jogurt lub zrobić kilka smaków. Pozdrawiam :lol: :lol: :lol: [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
Anna22 Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 I ja muszę spróbować takiego domowego jogurtu . Bardzo lubimy jogurty i sporo ich kupujemy, jeżeli jogurt Doruni nam posmakuje to troszkę zaoszczędzę i zawsze będę mogła mieć świeży. Cytuj
ina12 Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Aniu ja zaczynam też robić jogurt. Doruni przepisy są pewne a do tego jeszcze swoją opinię wystawił Delarge bez obaw jogurt będzie bardzo dobry. Dużo jest tu porad dobrych i wypróbowanych i dlatego możemy sobie robić jogurt na różne sposoby. Przepis też miałam ale nie mogę go odnaleźć. Wszystkim dziękuję za przepisy i porady. Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Ostatnio moja 9-letnia córcia dostała takie zadanie domowe żeby zrobić jogurt.No i niestety nie wyszedł ale teraz już wiem dlaczego.Po prostu pani kazała dodać jogurt naturalny do mleka ale nie wiem czy powiedziała że musi być ono przegotowane czy może moja córa nie dosłyszała.Powiem jej żeby spróbowała jeszcze raz.Teraz musi się udać. Cytuj
Dorunia Opublikowano 6 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 Witajcie :lol: Jak zrobicie ten jogurt to dajcie znać proszę czy Wam smakował,czy może nie smakował. Pozdrawiam :lol: [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
Anna22 Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zrobiłam jogurt ale miałam wątpliwości czy to będzie taki jak lubię czyli gęsty . Po dobie czekania zrobiło mi się Doruniu coś rzadziutkiego przypominające maślankę i w tym momencie właśnie zwątpiłam :lol: Drugiego dnia czyli wczoraj uzyskał moją ulubioną konsystencję. I mieliśmy dzień jogurtowy , próbowaliśmy go z różnymi dodatkami mi najbardziej smakował zmiksowany z bananem , mąż zrobił coś co wyglądało obrzydliwie bo zmiksował jogurt z pomarańczą i rozpuszczalną kawą ale mu bardzo smakowało i mi też. Objadaliśmy się jogurtem cała zrobiona porcja została pochłonięta.Dziś robię nowy. Po świętach czuje się/ i niestety waga potwierdza to uczucie /napęczniała i czas ten świąteczny balast zrzucić i mam zamiar to zrobić jedząc na kolację zrobiony jogurcik może nie taki wypasiony z bananem ale troszkę chudszy. Jednym zdaniem jogurt smakował i będzie nadal robiony. Pozdrawiam Ania Cytuj
Dorunia Opublikowano 8 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 Witaj Anno :lol: Przyznam,że czytając początek Twojego postu zmartwiłam się trochę,ale czytając dalej,że udał Ci się jogurt i że jesteście z rodziną zadowoleni z niego bardzo się ucieszyłam.Życzę smacznego degustowania się jogurtem i pozdrawiam [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
Katarzyna Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 Witam Wszystkich! Tak zachwalacie że ja też zrobię zobaczę co mi wyjdzie :lol: Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi