DeLarge Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 dokładnie tak jak mówi Bietka1, kluczem na udany jogurt jest właśnie temperatura, im wyższa tym szybciej dojdzie do fermentacji, ale nie przesadzajmy...temp. od 40 C jest chyba najbardziej odpowiednia pozdrawiam Cytuj
Marra Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Bietko1, DeLarge jesteście wielcy! Postawiłam jogurt na kaloryferze i jak zgęstniał to do lodówy. Super sposób!! Doruniu też jesteś wielka! Dzięki za przepis. Zrobiłam dziś i jest pyszny. Jedliśmy z konfiturką borówkową. Pozdrawiam Marzanna Cytuj
Dorunia Opublikowano 27 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Strasznie się cieszę,że smakuje Wam ten jogurt,u mnie też jest zawsze i popijamy go sobie albo łączymy z sokiem lub owocami. Pozdrawiam :wink: Cytuj
basga Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 MARRA-miałaś jogurt gotowy w ciągu jednego dnia? O ja durna baba-czekałam na cud przez 4 dni a trzeba było tylko z nim na kaloryfer :wink: Następnym razem będę mądrzejsza.... Cytuj
ina12 Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Kefir też można osobiście zrobić. Pozdrawiam Cytuj
basga Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 Zrobiłam jeszcze raz ten jogurt-teraz już jest elegancki,zmiksowałam z brzoskwiniami z puszki i mniam,mniam.... Tylko mam pytanko-do przygotowania nowej porcji należy odłożyć taki bez dodatków,prawda? Wystarczy 1 szklanka czy trzeba zostawić więcej? Cytuj
Dorunia Opublikowano 1 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 Masz rację do nastawienia nowej porcji trzeba zostawić taki bez dodatków i myślę,że szklanka wystarczy. Pozdrawiam :razz: Cytuj
basga Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 OK.Teraz jak mi wreszcie się udał to będę się nim żywić non-stop,już gotuję mleko na kolejną porcję. Cytuj
basga Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Doruniu-robię ten jogurt co 2-3 dni,tak nam posmakował! Zostawiam 1szklankę zakwasu,wstawiam do lodówki i potem zużywam do kolejnej porcji. Ostatnio kupiłam naturalny jogurt bałkański-rewelacyjny i dodałam do nowej porcji. Teraz w sklepie nawet nie patrzę na półkę z jogurtami! Z dotychczasowych smaków najbardziej smakowal mi ze zmiksowanymi brzoskwiniami z puszki oraz z kiwi a pomimo,że jestem wielbicielką kawy to akurat kawowy jakoś niezbyt mi posmakował. Teraz staram się za każdym razem kombinować z nowymi smakami-dziś dodam śliwki suszone. Jak to dobrze,że po nieudanym pierwszym jogurcie nie poddałam się ... Cytuj
Dorunia Opublikowano 9 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Witaj Basga! Nawet nie wiesz jak bardzo się cieszę,że posmakował Tobie i Twojej rodzince ten jogurt.Ja też robię go często,ostatnio robię go z jagodami i malinami i jest bardzo smaczny,ale bardziej smakuje nam jednak jagodowy.Nie należy zniechęcać się po jednej wpadce,masz na to dowód :razz: :arrow: :razz: Pozdrawiam :wink: Cytuj
basga Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 No...muszę powiedzieć,że też się cieszę swoim uporem :grin: a z tymi zmiksowanymi śliwkami to jest najlepszy jaki zrobiłam,niedługo to mi pomysłów zabraknie z wymyślaniem smaków :grin: dziś też będę robić bo wczorajszego już nie ma! Doruniu-ile taki jogurt odłożony do następnej porcji może stać w lodówce? Cytuj
Dorunia Opublikowano 10 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 Ja nie odkładałam nigdy na dłużej niż na 3 dni i po tym czasie był dobry,ale myślę,że około tygodnia może postać zamknięty dobrze w słoiczku i postawiony w lodówce.Fajny pomysł z tymi śliwkami,muszę też spróbować. Pozdrawiam :grin: :grin: :grin: Cytuj
basga Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 Eeeee,tygodnia to u mnie nie wytrzyma :grin: ,wszyscy się już przyzwyczailiśmy,że jest stale w lodówce jogurt :grin: ,dziś zrobiłam z mrożonymi truskawkami. Cytuj
basga Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 A jaki jest pyszny z rozgotowanym jabłkiem z cynamonem,smakuje szarlotkowo. Dałam przepis siostrze i wczoraj dzwoniła,że jogurt można nożem kroić , no ale ona ma wiejskie pełne mleczko! A wiecie-w Lidlu kupiłam mleko 3.5%,przyznam że takiego jeszcze nie widziałam i kupiłam do jogurtu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.