Dorunia Opublikowano 8 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 Majeczko,Iwonka ma rację...najpierw zagotowujemy mleko i jak trochę przestygnie dodajemy jogurty naturalne i przelewamy do słoiczków lub zostawiamy w dzbanku glinianym :grin: Cytuj
Majeczka_14 Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 Aha bardzo dziękuję za odpowiedzi :wink:. Cytuj
Dora35 Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 wczoraj zrobiłam ten jogurt a na rano był już gotowy dałam mleko 2% i był gęściutki bardzo dobry będzie często gościł ten jogurt u nas :wink: Cytuj
Jolcia Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Dzięki Doruniu za przepis.Jest super.Robiłam już dwukrotnie i za każdym razem zjedzony do ostatniej kropli.Pozdrawiam. :wink: Cytuj
Dorunia Opublikowano 11 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 Bardzo dziękuję Wam za miłe słowa i cieszę się,że smakuje Wam ten jogurt :wink: Cytuj
Magdzialenka Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 Kochani! Wczoraj zrobiłam jogurt z mleka 3,2% pasteryzowanego (firma na literę M). Dodałam mleko w proszku i jogurt grecki (bo taki uwielbiam najbardziej). 0,7 litra zostawiłam w termosie i ten jest dziś niezły, ale nie taki jak się spodziewałam -nie jest gesty (jest taki do picia) i ma takie malutkie grudki, ale w smaku niestety jest trochę kwaśny i bardziej przypomina zsiadłe mleko ... Pozostałe 0,3 litra zostawiłam w miarę w ciepłym miejscu (teraz, w lecie trudno znaleźć ciepłe miejsce w mieszkaniu :wink: ) i niestety ten nic nie "ruszył" -jest wodnisty i słodki... co robię źle? Podgrzałam mleko do ok 60 stopni cels.... Pomóżcie, proooooszę :grin: Cytuj
basga Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 A czy nie przegotowałaś mleka?Dopiero przegotowane trzeba ostudzić i dodać jogurt. Ale mnie za pierwszym razem też nie wyszedł a potem to robiłam co chwila. Cytuj
Magdzialenka Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 Kochana, wiem, że Ci nie wyszedł za pierwszym razem, bo już oczywiście przeczytałam cały ten wątek, taka jestem napalona na domowy jogurt :wink: Zagotowałam mleko (zabulgotało) i wystudziłam. Z jogurtem mieszałam bardzo dokladnie... nie wiem co źle zrobiłam... ale napewno będę próbować. Moze za mało jogurtu dodałam? Trzeba cały dać kubeczek na 1 litr mleka? W tym greckim moim ulubionym jest 340gram... Cytuj
basga Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 A czy ten jogurt posiada żywe kultury bakteryjne? Bo tylko one powodują gęstnięcie jogurtu. A...i lepszy jest bez mleka w proszku. Cytuj
Magdzialenka Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 posiada Lactobacillus bulgaricus. A o tym mleku w proszku to czytałam, że zagęszcza, a ja lubię taki gęsty że niemalże można nożem kroić :wink: no, im gęściejszy tym lepiej, a wyszedł mi taki do picia Cytuj
basga Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 Jak masz możliwość,to kup JOGURT BAŁKAŃSKI-zdjęcie jest gdzieś w przepisie na sernik z jogurtów. Robiłam z niego i był gęsty no i czasem się nie poddawaj,bo następnym razem napewno się uda,tylko żeby mleko nie było za ciepłe bo zniszczy bakterie. Cytuj
Magdzialenka Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 dzięki! Ani mi w głowie się poddawać :wink: Będę próbować do skutku i najwyżej będę Was tu męczyć pytaniami i prośbami o radę :grin: dam znać jak wyjdzie mi pyszota :grin: Cytuj
basga Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 OK :wink: ,PYTAJ ,PYTAJ-tu jesteśmy jak jedna,wielka rodzina,zawsze ktoś odpowie. Cytuj
Dorunia Opublikowano 13 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 Basiu,dziękuję Tobie,że udzieliłaś tych wszystkich odpowiedzi i porad,Tobie Madzialenko życzę wytrwałości a napewno wszystko będzie dobrze i jogurt będzie taki jaki powinien być. Pozdrawiam :wink: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi