Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Majeczko,Iwonka ma rację...najpierw zagotowujemy mleko i jak trochę przestygnie dodajemy jogurty naturalne i przelewamy do słoiczków lub zostawiamy w dzbanku glinianym :grin:

  • Odpowiedzi 107
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

wczoraj zrobiłam ten jogurt a na rano był już gotowy dałam mleko 2% i był gęściutki bardzo dobry będzie często gościł ten jogurt u nas :wink:

Opublikowano

Kochani! Wczoraj zrobiłam jogurt z mleka 3,2% pasteryzowanego (firma na literę M). Dodałam mleko w proszku i jogurt grecki (bo taki uwielbiam najbardziej). 0,7 litra zostawiłam w termosie i ten jest dziś niezły, ale nie taki jak się spodziewałam -nie jest gesty (jest taki do picia) i ma takie malutkie grudki, ale w smaku niestety jest trochę kwaśny i bardziej przypomina zsiadłe mleko ... Pozostałe 0,3 litra zostawiłam w miarę w ciepłym miejscu (teraz, w lecie trudno znaleźć ciepłe miejsce w mieszkaniu :wink: ) i niestety ten nic nie "ruszył" -jest wodnisty i słodki... co robię źle? Podgrzałam mleko do ok 60 stopni cels.... Pomóżcie, proooooszę :grin:

Opublikowano

A czy nie przegotowałaś mleka?Dopiero przegotowane trzeba ostudzić i dodać jogurt. Ale mnie za pierwszym razem też nie wyszedł a potem to robiłam co chwila.

Opublikowano

Kochana, wiem, że Ci nie wyszedł za pierwszym razem, bo już oczywiście przeczytałam cały ten wątek, taka jestem napalona na domowy jogurt :wink: Zagotowałam mleko (zabulgotało) i wystudziłam. Z jogurtem mieszałam bardzo dokladnie... nie wiem co źle zrobiłam... ale napewno będę próbować. Moze za mało jogurtu dodałam? Trzeba cały dać kubeczek na 1 litr mleka? W tym greckim moim ulubionym jest 340gram...

Opublikowano

A czy ten jogurt posiada żywe kultury bakteryjne? Bo tylko one powodują gęstnięcie jogurtu. A...i lepszy jest bez mleka w proszku.

Opublikowano

Jak masz możliwość,to kup JOGURT BAŁKAŃSKI-zdjęcie jest gdzieś w przepisie na sernik z jogurtów. Robiłam z niego i był gęsty no i czasem się nie poddawaj,bo następnym razem napewno się uda,tylko żeby mleko nie było za ciepłe bo zniszczy bakterie.

Opublikowano

Basiu,dziękuję Tobie,że udzieliłaś tych wszystkich odpowiedzi i porad,Tobie Madzialenko życzę wytrwałości a napewno wszystko będzie dobrze i jogurt będzie taki jaki powinien być. Pozdrawiam :wink:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.