ina12 Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 1/2 l surowego mleka 1/2 cytryny - pestki usunąć 1/2 laski wanilii - lub cukier waniliowy 30 dag cukru 1/2 l spirytusu Do większego słoja wlać pół litra surowego mleka. Dodać pół cytryny pokrojonej w plasterki, wanilię lub cukier waniliowy i cukier kryształ. Zalać to spirytusem, przykryć szczelnie i odstawić na dwa tygodnie. Często potrząsać słojem. Po dwóch tygodniach płyn przefiltrować przez gazę i zlać do butelek. ina12 Cytuj
Katarzyna Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2006 Ja znam to jako Nalewka aptekarska, ale cała reszta się zgadza. Od siebie dodam że po przefiltrowaniu nalewka jest przejrzysta o złocistym odcieniu i delikatnym smaku, - prawda Halinko :P Polecam :lol: Cytuj
ina12 Opublikowano 9 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Katarzyno jak najbardziej jest prawdą tak jak opisałaś. Ten przepis mam bardzo stary i tylko nie wiedziałam że również posiada inną nazwę. Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj
Bernimek Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Cytryna obrana ze skórki ?? Cytuj
Bernimek Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Ineczko a czy ta skórka nie oddaje likierowi gorzkawego jej smaku ?? W sumie tego się najbardziej obawiam ... Cytuj
ina12 Opublikowano 27 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Bernimek bez obaw, to jest tylko z 1/2 cytryny skórka. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.