aga0992 Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 Składniki: 1/2 l mleka 5 dag masła 50 dag mąki 3 jajka odrobina soli śliwki oprószone bółką tartą Wykonanie: W garnku zagotować mleko z masłem o odrobiną soli, po czym ciągle mieszając wsypać 40 dag mąki. Ciasto stygnie - potem 3 jajka i reszta mąki. Gotowe ciasto rozwałkować, ciąć na kwadraty, w które wkładać śliwki i formować kulki. Gotować je we wrzącej wodzie. Gdy wypłyną do góry, gotować jeszcze 10 min. Przed podaniem można knedle posypać cukrem i polać rozpuszczonym masłem lub polać jogurtem z owocami. Cytuj
basga Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 Dziś robię te knedelki z węgierkami bo zaciekawił mnie przepisik. Cytuj
Klamerka Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 W takim razie smacznego! :grin: Moja Mama, zawsze gdy robi knedle, śliwki przed samym zapakowaniem w ciasto lekko oprósza cynamonem i cukrem. Jak to się pod wpływem ciepła ładnie rozpływa i łączy ze śliwką...mmmm...pychotka... Chyba zadzwonię do Mamy po prośbie... ;) Cytuj
Kasiulek Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 A czy do takich knedli będą pasowały brzoskwinie?! Cytuj
basga Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 Czy knedle mogą mieć kształt pierogów? ;) bo moje miały.... :grin: Ciasto bardzo fajne,nie obsycha tak jak pierogowe a myślę,że z brzoskwiniami pokrajanymi np.na ćwiartki będzie OK. Cytuj
Klamerka Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 Dodawałaś do ciasta coś do smaku- np. cukier waniliowy? Czy zgodnie z przepisem, nic z tych rzeczy? A to ciasto jest raczej takie bezsmakowe ? :grin: Bo tak sobie pomyślałam, że jeśli tak to można by w nie zapakować nie tylko owoce ale też jakiś inny farsz :grin: Fajowo, że sprawdziłaś przepis! ;) Trzeba będzie go koniecznie wypróbować ;) Cytuj
basga Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 Tylko to co w przepisie dałam bo potem polewałam bułeczką na masełku i posypywałam cukrem,odsmażane też są pycha a z tym innym nadzieniem to świetny pomysł! Cytuj
iwona30 Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 Ciekawy jest ten przepis już jest w moim zeszycie podobny do ciasta ptysiowego. Teraz tylko trzeba go spróbować. Cytuj
zuziorek Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Ciekawy przepis, Ja wczoraj pokusiłam sie na knedle ale wg standardowego przepisu : ziemniaki, mąka i jajko. Knedle pychotka z zamrozonymi truskawkami. Cytuj
Kasiulek Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 Zrobiłam wczoraj te knedle z mrożonymi jagodami. Wyszły bardzo dobre :) ale nie polecam jagód bo troszkę cieżko jest uformować kulkę :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.