ulinek77 Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 Np. na obiad z ziemniaków z wczorajszego obiadu??? Cytuj
Dorota Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 Moja babcia robi takie ciemne kluski - tzn. obiera ziemniaki, trze na tarce (jak na placki ziemniaczane), następnie łączy je z ziemniakami z wczorajszego obiadku, do tego dodaje jajko (ale nie koniecznie), trochę mąki ziemniaczanej i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrabia ręką, a następnie formuje małe kluseczki, .... i do gotującej osolonej wody, a potem na talerz :roll: Do tego pyszne mięsko i surówka, i jest pyszny obiadzik :oops: Cytuj
DeLarge Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 kopytka albo śląskie Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2006 Ja robię na przykład placki.Ciasto robi się tak samo jak na kopytka,tylko formuje się ręką małe placuszki i na patelnię.Mąż zjada z ketchupem,a córka na słodko-ze śmietaną i z cukrem.U mnie zresztą nigdy nie ma kłopotu z ziemniakami z obiadu,ponieważ mój mąż uwielbia po prostu odsmażone na smalcu i do tego zimne mleko. Cytuj
Dorota Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2006 gabi-ostra napisał(a): ... odsmażone na smalcu i do tego zimne mleko. Bardzo lubię takie odsmażane ziemniaczki, to jest pyszne wspomnienie mojego dzieciństwa (no w sumie jeszcze nie tak dawno :roll: ) Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 Ja też bardzo lubię takie ziemniaki,ale ponieważ wiecznie jestem na diecie to ograniczam się tylko do przyrządzania. Cytuj
amelia1 Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Witam!!! Ja polecam kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym. A jak je zrobić?? Ziemniaki zmielić, dodać jajko i mąki tyle aby nie było ciasto klejące(tak jak na kopytka tzn ziemniaki podzielić na 4 części i do czwartej dać mąki) , szczyptę soli oraz pieprzu do smaku, cebulkę drobno pokrojoną i zeszkloną na oliwie. Wyrobić ciasto, uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. Polać sosem i gotowe Pozdrawiam Amelia Cytuj
zuzienka Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Cytat Moja babcia robi takie ciemne kluski moja mama tez takie robila u nas nazywaly sie one "misiaki" polewalo sie je skwareczkami :P mmmm... pyszotka. a z ziemniakow mozna zrobic tez kluski slaskie. ugotowane ziemniaki wykladasz do miski i wygladzasz powierzchnie wyjmujesz czwarta czesc ziemniakow uzupelniasz to maka ziemniaczana dodajesz jajko troche soli i reszte ziemniakow mieszasz a z powstalego ciasta formujesz kuleczki wielkosci mandarynki i gotujesz na osolonym wrzatku. mozna podawac z sosem miesnym, pieczarkowym lub skwareczkami :lol: :lol: przepraszam zapomnialam dodac ze ziemniaki musza byc zmielone w maszynce :lol: Cytuj
Wiolunia Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Ja je odsmarzam na patelni i podaję z dwoma jajkami sadzonymi pycha pozdrawiam Wiolunia :P Cytuj
Marra Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 Moja mama też robiła tak jak babcia Dorotki :wink: Mi najbardziej smakowały polane smietaną. Po prostu pycha. Tylko trzeba dodać że te starte surowe ziemniaczki trzeba odcisnąć (o ile dobrze pamiętam). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi