ulinek77 Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 Np. na obiad z ziemniaków z wczorajszego obiadu??? Cytuj
Dorota Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 Moja babcia robi takie ciemne kluski - tzn. obiera ziemniaki, trze na tarce (jak na placki ziemniaczane), następnie łączy je z ziemniakami z wczorajszego obiadku, do tego dodaje jajko (ale nie koniecznie), trochę mąki ziemniaczanej i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrabia ręką, a następnie formuje małe kluseczki, .... i do gotującej osolonej wody, a potem na talerz :roll: Do tego pyszne mięsko i surówka, i jest pyszny obiadzik :oops: Cytuj
DeLarge Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 kopytka albo śląskie Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2006 Ja robię na przykład placki.Ciasto robi się tak samo jak na kopytka,tylko formuje się ręką małe placuszki i na patelnię.Mąż zjada z ketchupem,a córka na słodko-ze śmietaną i z cukrem.U mnie zresztą nigdy nie ma kłopotu z ziemniakami z obiadu,ponieważ mój mąż uwielbia po prostu odsmażone na smalcu i do tego zimne mleko. Cytuj
Dorota Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2006 gabi-ostra napisał(a): ... odsmażone na smalcu i do tego zimne mleko. Bardzo lubię takie odsmażane ziemniaczki, to jest pyszne wspomnienie mojego dzieciństwa (no w sumie jeszcze nie tak dawno :roll: ) Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 Ja też bardzo lubię takie ziemniaki,ale ponieważ wiecznie jestem na diecie to ograniczam się tylko do przyrządzania. Cytuj
amelia1 Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Witam!!! Ja polecam kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym. A jak je zrobić?? Ziemniaki zmielić, dodać jajko i mąki tyle aby nie było ciasto klejące(tak jak na kopytka tzn ziemniaki podzielić na 4 części i do czwartej dać mąki) , szczyptę soli oraz pieprzu do smaku, cebulkę drobno pokrojoną i zeszkloną na oliwie. Wyrobić ciasto, uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. Polać sosem i gotowe Pozdrawiam Amelia Cytuj
zuzienka Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Cytat Moja babcia robi takie ciemne kluski moja mama tez takie robila u nas nazywaly sie one "misiaki" polewalo sie je skwareczkami :P mmmm... pyszotka. a z ziemniakow mozna zrobic tez kluski slaskie. ugotowane ziemniaki wykladasz do miski i wygladzasz powierzchnie wyjmujesz czwarta czesc ziemniakow uzupelniasz to maka ziemniaczana dodajesz jajko troche soli i reszte ziemniakow mieszasz a z powstalego ciasta formujesz kuleczki wielkosci mandarynki i gotujesz na osolonym wrzatku. mozna podawac z sosem miesnym, pieczarkowym lub skwareczkami :lol: :lol: przepraszam zapomnialam dodac ze ziemniaki musza byc zmielone w maszynce :lol: Cytuj
Wiolunia Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Ja je odsmarzam na patelni i podaję z dwoma jajkami sadzonymi pycha pozdrawiam Wiolunia :P Cytuj
Marra Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 Moja mama też robiła tak jak babcia Dorotki :wink: Mi najbardziej smakowały polane smietaną. Po prostu pycha. Tylko trzeba dodać że te starte surowe ziemniaczki trzeba odcisnąć (o ile dobrze pamiętam). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.