Jolcia Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2006 BISZKOPT ORZECHOWY -5 jajek -6 łyżek cukru -5 dag pokrojonych orzechów włoskich -4 łyżki mąki krupczatki -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżka kakao Białka ubić na sztywno,dodać cukier,następnie żółtka,mąkę z proszkiem,kakao i orzechy. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 25 minut w 170C. PLACEK KOKOSOWY -szklanka białek -3/4 szklanki cukru -10 dag wiórek kokosowych -1 szklanka suchego maku Białka ubić na sztywno,dodać cukier,kokos i mak. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 30 minut w 170C. KREM Zagotować 1/2 litra mleka z 1/2 szklanki cukru. 2 żółtka i 3 łyżki mąki ziemniaczanej rozrobić w 1/2 szklanki mleka i dodać do wrzącego mleka.Jak ugotuje się budyń zdjąć z ognia i dodać 25 dag masła 82% tłuszczu lub 25 dag margaryny.Energicznie mieszać aż zrobi się ładny krem. PRZEŁOŻENIE Biszkopt orzechowy-1/2 ciepłego kremu-placek kokosowy- powidła śliwkowe-1/2 ciepłego kremu-okrągłe biszkopty. Zalać galaretką cytrynową lub pomarańczową. Ciasto jest pyszne ale niestety wymaga trochę wysiłku. Piekłam go już bardzo wiele razy i cieszyło się ogromnym powodzeniem. :oops: Wymiary blaszki tradycyjne. Mam nadzieje że ktoś upiecze to ciacho i da znać. :roll: Cytuj
apsik Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 ciasto jest rewelacyjne ,ja nigdy nie dawałam biszkoptów tylko polewałam na wierzchu polewą . Chętnie spróbuję taką wersję i dam znać po niedzieli jaksmakowało .POZDRAWIAM Cytuj
Terka Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Wczoraj upiekłam to ciasto a dziś miałam gości,wszystkim smakowało i teraz juz wiem,że upiokę je znów na święta.A masę mieszałam mikserem,szybko i dobrze:) Cytuj
Jolcia Opublikowano 4 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Cieszę się Terka że ciasto smakowało.Spróbuj " Ciasto z kokosową wkładką". Jest bardzo dobre.Pozdrawiam. :P Cytuj
apsik Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Witam ,będę za chwilę piekła twoje ciasto mam pytanie czy biszkopty czymś nasączyć,proszę o szybką odpowiedż. Cytuj
Terka Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Jolcia dziękuje za podpowiedz,na pewno sprobuje ciasta z wkładką kokosowa i myśle,że bedzie smakowało tak samo jak to. apsik,pewnie juz upiekłaś,ja proponowałabym nie nasączac biszkoptów,bo ciasto i tak jest wilgotne od masy,drzemu i galaretki. Cytuj
Jolcia Opublikowano 4 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Biszkoptów nie nasączam.Nie mogłam szybciej odpowiedzeć bo jestem w pracy.Pozdrawiam. Cytuj
apsik Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Dziękuję za radę właśnie nie nasączyłam i ciasto jest pyszne,bo ukroiłam kawałeczek.Czekam na inne przepisy . Cytuj
Jolcia Opublikowano 4 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Apsik już trochę przepisów umieściłam na forum,więc możesz spróbować.Wszystkie są sprawdzone i zawsze wychodzą.Pozdrawiam. :P Cytuj
Jolcia Opublikowano 30 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 Właśnie robiłam ciacho i mogę wkleić zdjęcie. Oto one Cytuj
Kaliope Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 Jolciu piękny kawałek ciasta :-) Przepis już skopiowałam, na pewno wypróbuję. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.