ali Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 Ciasto o,5 kg mąki 5 dkg drożdży 2 całe jajka 2 żółtka 10 dkg cukru pudru cukier waniliowy 1 margaryna 3 łyżki kwaśnej śmietany Mak 0,5 kg maku 6 jaj 40 dkg cukru pudru 3 łyżki mąki rodzynki, orzechy, zapach migdałowy Ciasto: Drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę śmietany i troszkę mąki wymieszać. Mąkę posiekać z margaryną,dodać jaja, drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 3 części /na 3 placki/. Mak: Mak sparzyć, zemleć. Jaja ubić na parze z cukrem. Dodać mak i pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Na blachę wyłożyć jeden placek -1/2 masy makowej - placek - 1/2 masy makowej -placek. Zostawić na 3 godz. do wyrośnięcia, a następnie upiec. Po upieczeniu polukrować lub oblać polewą miodowo-orzechową. Cytuj
Jolcia Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Witaj Ali! Mam wielką ochotę wypróbować to ciasto.Zwykle robię makowiec zwijany na święta więc w tym roku będzie odmiana.Dam znać jak mi wyszedł.Pozdrawiam. :roll: Cytuj
ali Opublikowano 2 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Witaj! Wyjdzie na 100%, nawet nie ma co trzymać kciuków. Pozdrawiam! Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 To ja dziewczyny do was dołączę, też mi się nie chce zawijać! :roll: Przepis wygląda kusząco. Pozdrawiam Pola Cytuj
Jolcia Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2009 Elu po dwóch latach wreszcie upiekłam makowiec i przyznaję,że pomysł super.Makowiec wyszedł pyszniutki.Dałam troszkę inny farsz ale ciasto bardzo smaczne.Mój mąż zaczął krytykować w trakcie robienia ale potem przyznał rację,że bardzo dobre. Przepis na stałe wpisany do mojego zeszytu.Dziękuję :) . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.