Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciasto; 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 jajek 1/2 cukru waniliowego -Oddzielić białka od żółtek. -Żółtka utrzeć na puszystą masę z 3 łyżkami ciepłej wody,dodawać stopniowo cukry. -Białka ubić na sztywną pianę z 3 łyżkami lodowatej wody. -Do żółtek dodać przesiane mąki i na końcu pianę z białek. Dokładnie wymieszać. - Dużą blaszkę /moja ma 25x40 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia , rozprowadzić ciasto i upiec. - Zaraz po upieczeniu ciasto wyłożyć z blaszki na ściereczkę posypana niewielką ilością cukru. - Papier posmarować woda i ściągnąć z ciasta. - Ciepłe ciasto zrolować i ostudzić , odwinąć ściereczkę a wraz z nią ciasto. Krem: 400g śmietany 36% 200g brzoskwiń z puszki 8 łyżek cukru pudru można ale nie trzeba dodać zagęstnik do śmietany - Brzoskwinie odsączyć pokroić w kosteczkę -Śmietanę ubić z cukrem wymieszać z brzoskwiniami Ciasto posmarować kremem , pozostawiając na jednym brzegu wolna krawędź ok 1,5 cm i ponownie zrolować.Posypać cukrem pudrem.

Opublikowano

Aniu spróbuj kiedyś upiec biszkopt z mojego przepisu.Ja nigdy nie zwijam do rolady a wychodzi super. Oto on: -5 jajek -5 czubatych łyżek mąki krupczatki -5 czubatych łyżek cukru Białka ubić na sztywno,dodać cukier,potem żółtka i na końcu mąkę. Wylewam ciasto na blachę która jest w piekarniku ta duża. Wykładam ją papierem do pieczenia.Piekę w nagrzanym piekarniku do temp 170 C przez 10 minut.Jeśli kuchenka ma termoobieg to super.Po upieczeniu przykrywam czystą suchą ściereczką.Jak ostygnie troche ,odrywam papier,smaruję masą i dopiero zwijam. :P

Opublikowano

Jolcia co do tej dużej blachy to masz na pewno racje i następnym razem upiekę na niej. Przepis na biszkopt na pewno dobry ale ja mam nie miłe doświadczenie z takim do rolady bez maki ziemniaczanej, krem bez zagęstnika lub żelatyny szybko w taki biszkopt wsiąka i na drugi dzień rolada jest za miękka. Miłego dnia Ania

Opublikowano

Ja dodaję śmietan-fix do kremówki.Jeszcze nigdy mi nie rozmiękł biszkopt.Ale Aniu masz rację jak ktoś się zrazi do czegoś to trudno się przełamać.Pozdrawiam. :P

Opublikowano

Już Jolcia dała odpowiedź. Ja tylko potwierdzę ,że nie trzeba proszku do pieczenia biszkopt wyrośnie od ubitych białek. a nie może być za gruby bo wtedy rolada wyszła by strasznie wielka a i tak jest solidna.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.