Anna22 Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Ciasto; 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 jajek 1/2 cukru waniliowego -Oddzielić białka od żółtek. -Żółtka utrzeć na puszystą masę z 3 łyżkami ciepłej wody,dodawać stopniowo cukry. -Białka ubić na sztywną pianę z 3 łyżkami lodowatej wody. -Do żółtek dodać przesiane mąki i na końcu pianę z białek. Dokładnie wymieszać. - Dużą blaszkę /moja ma 25x40 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia , rozprowadzić ciasto i upiec. - Zaraz po upieczeniu ciasto wyłożyć z blaszki na ściereczkę posypana niewielką ilością cukru. - Papier posmarować woda i ściągnąć z ciasta. - Ciepłe ciasto zrolować i ostudzić , odwinąć ściereczkę a wraz z nią ciasto. Krem: 400g śmietany 36% 200g brzoskwiń z puszki 8 łyżek cukru pudru można ale nie trzeba dodać zagęstnik do śmietany - Brzoskwinie odsączyć pokroić w kosteczkę -Śmietanę ubić z cukrem wymieszać z brzoskwiniami Ciasto posmarować kremem , pozostawiając na jednym brzegu wolna krawędź ok 1,5 cm i ponownie zrolować.Posypać cukrem pudrem. Cytuj
Jolcia Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Aniu spróbuj kiedyś upiec biszkopt z mojego przepisu.Ja nigdy nie zwijam do rolady a wychodzi super. Oto on: -5 jajek -5 czubatych łyżek mąki krupczatki -5 czubatych łyżek cukru Białka ubić na sztywno,dodać cukier,potem żółtka i na końcu mąkę. Wylewam ciasto na blachę która jest w piekarniku ta duża. Wykładam ją papierem do pieczenia.Piekę w nagrzanym piekarniku do temp 170 C przez 10 minut.Jeśli kuchenka ma termoobieg to super.Po upieczeniu przykrywam czystą suchą ściereczką.Jak ostygnie troche ,odrywam papier,smaruję masą i dopiero zwijam. :P Cytuj
ina12 Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Jolcia ale wspaniałą poradę nam dałaś, Ja nigdy bym nie wpadła na taki pomysł. Biszkopt upiekę z twojego przepisu a krem zrobię z przepisu Ani. Dziękuję bardzo. Cytuj
Anna22 Opublikowano 5 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Jolcia co do tej dużej blachy to masz na pewno racje i następnym razem upiekę na niej. Przepis na biszkopt na pewno dobry ale ja mam nie miłe doświadczenie z takim do rolady bez maki ziemniaczanej, krem bez zagęstnika lub żelatyny szybko w taki biszkopt wsiąka i na drugi dzień rolada jest za miękka. Miłego dnia Ania Cytuj
Jolcia Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Ja dodaję śmietan-fix do kremówki.Jeszcze nigdy mi nie rozmiękł biszkopt.Ale Aniu masz rację jak ktoś się zrazi do czegoś to trudno się przełamać.Pozdrawiam. :P Cytuj
anka2481 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 czy to jest ciasto bez proszku do pieczenia?pytam bo nie widzę w przepisie proszku do pieczenia.Jak ta rolada wyrasta?Pozdrawiam.Ania Cytuj
Jolcia Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 Aniu jak jest mąka krupczatka to nie potrzeba proszku. Biszkopt wyrasta.Pozdrawiam. Cytuj
Anna22 Opublikowano 15 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 Już Jolcia dała odpowiedź. Ja tylko potwierdzę ,że nie trzeba proszku do pieczenia biszkopt wyrośnie od ubitych białek. a nie może być za gruby bo wtedy rolada wyszła by strasznie wielka a i tak jest solidna. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.