Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja używam cukier taki jaki akurat mam pod ręką. Jeżeli jest to kryształ, to po prostu roztrzepuję w miseczce razem z żółtkami ewentualnie dodatkowo ze śmietaną. Nie zauważyłam różnicy w cieście po upieczeniu, bez względu na to jaki cukier dałam.

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

oto moj przepis na kruche ciasto: 4 szklanki maki 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 25 dag masla lub margaryny- zimne z lodowki 1 lyzka smalcu 5-6 zoltek szczypta soli Make i cukier puder oraz sol przesiac na stolnice lub do duzej miski. Dodac cukier waniliowy. Dodac maslolub margaryne i smalec i wszystko razem posiekac.Dodac zoltka i wszystko razem polaczyc Nie gniesc za duzo bo ciasto bedzie twarde. Jesli sie bardzo kruszy mozna dodac troszke smietany zeby wszystkie skladniki sie polaczyly. Ciasto schlodzic.Powodzenia

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

No właśnie, ciasto jest bardziej kruche gdy dodamy smalec, tak robiła moja mama, ale nie miałam przepisu. Dziękuję, że go zamieściłaś, już zapisałam i będę z niego korzystać. Ja też daję cukier jaki mam pod ręką, a w ogóle, ostatnio poznałam sposób i robię ciasto kruche w malakserze, co bardzo mi odpowiada, bo nie znoszę siekać składników. Ale małe pytanko - nie dajesz proszku do pieczenia do ciasta?

Opublikowano

Właśnie - smalec to jest to! :lol: Kiedyś jadłam kruche u babci, i całkiem inaczej smakowało niż moje (mimo, że robiłyśmy z tego samego przepisu ciasto) - a teraz mi się przypomniało, że ona tam dodała właśnie smalec. Dzięki dziewczyny za przypomnienie - przy następnym kruchym będę pamiętała o smalcu :lol:

Opublikowano

hehehe, mówisz - masz, jak mówią moje dzieci /nauczyła mnie tego przemiła użytkowniczka z innej strony kulinarnej, za co jestem Jej niezmiernie wdzięczna/. Wkładam mąkę do malaksera i chwilkę bzzzzz, potem dodaję zimne masło/margarynę pokrojone byle jak w kawałki i znów bzzzzz aż zrobi się coś w rodzaju kruszonki, czyli tłuszcz rozdrobniony i wymieszny z mąką, potem dodaję resztę składników i znów bzzzzz - z ciasta zrobi się gładka kula. Wyjmuję i do lodówki w celu schłodzenia. I już !!! Ostanio zaczynam też robić w malakserze ciasto na pierogi, część mąki zaparzam wodą wrzącą, łączę przy pomocy łyżki i zostawiam do ostygnięcia, a potem tą zaparzoną część i resztę mąki i składników siup do malaksera i bzzzz aż się dobrze wszystko połączy, wyjmuję, daję mu chwilę odpocząć a potem to już z górki....hehehe, potem to najgorsze przde mną, bo nie lubię robić pierogów, a niestety muszę. Pozdrawiam!

Opublikowano

Sorry zapomnialam o proszku do pieczenia! ok 1 -1 1/2 plaskiej lyzeczki.A wiecie co jeszcze robie czasami!? Wiecie ze jak damy za duzo maki to ciasto jest twarde, wiec podczas walkowania podsypuje cukrem pudrem a nie maka! Moja Tesciowa z kolei uzywa cukier krysztal i uciera go z zoltkami na pulchna mase!

Opublikowano

ale przecież ocet /kwas/powoduje,że spulchniacz nie działa! ALI-dzięki,że podzieliłaś się z nami twoim sposobem na kruche ciasto.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.