dzidzia01 Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 prosze powiedzcie jak robi sie ciasto kruche przepis jest prosty "ale"nikt nie pisze czy cukier krysztal czy puder ,bo sa rozne wersje .Od czego to zalezy?Prosze o pomoc . Cytuj
Krystyna9 Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Ja używam cukier taki jaki akurat mam pod ręką. Jeżeli jest to kryształ, to po prostu roztrzepuję w miseczce razem z żółtkami ewentualnie dodatkowo ze śmietaną. Nie zauważyłam różnicy w cieście po upieczeniu, bez względu na to jaki cukier dałam. Cytuj
Agusia Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 oto moj przepis na kruche ciasto: 4 szklanki maki 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 25 dag masla lub margaryny- zimne z lodowki 1 lyzka smalcu 5-6 zoltek szczypta soli Make i cukier puder oraz sol przesiac na stolnice lub do duzej miski. Dodac cukier waniliowy. Dodac maslolub margaryne i smalec i wszystko razem posiekac.Dodac zoltka i wszystko razem polaczyc Nie gniesc za duzo bo ciasto bedzie twarde. Jesli sie bardzo kruszy mozna dodac troszke smietany zeby wszystkie skladniki sie polaczyly. Ciasto schlodzic.Powodzenia Cytuj
ali Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 No właśnie, ciasto jest bardziej kruche gdy dodamy smalec, tak robiła moja mama, ale nie miałam przepisu. Dziękuję, że go zamieściłaś, już zapisałam i będę z niego korzystać. Ja też daję cukier jaki mam pod ręką, a w ogóle, ostatnio poznałam sposób i robię ciasto kruche w malakserze, co bardzo mi odpowiada, bo nie znoszę siekać składników. Ale małe pytanko - nie dajesz proszku do pieczenia do ciasta? Cytuj
Dorota Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Właśnie - smalec to jest to! :lol: Kiedyś jadłam kruche u babci, i całkiem inaczej smakowało niż moje (mimo, że robiłyśmy z tego samego przepisu ciasto) - a teraz mi się przypomniało, że ona tam dodała właśnie smalec. Dzięki dziewczyny za przypomnienie - przy następnym kruchym będę pamiętała o smalcu :lol: Cytuj
basga Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 ali-proszę,podaj ten przepis bo też nie znoszę siekania ! Cytuj
ali Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 hehehe, mówisz - masz, jak mówią moje dzieci /nauczyła mnie tego przemiła użytkowniczka z innej strony kulinarnej, za co jestem Jej niezmiernie wdzięczna/. Wkładam mąkę do malaksera i chwilkę bzzzzz, potem dodaję zimne masło/margarynę pokrojone byle jak w kawałki i znów bzzzzz aż zrobi się coś w rodzaju kruszonki, czyli tłuszcz rozdrobniony i wymieszny z mąką, potem dodaję resztę składników i znów bzzzzz - z ciasta zrobi się gładka kula. Wyjmuję i do lodówki w celu schłodzenia. I już !!! Ostanio zaczynam też robić w malakserze ciasto na pierogi, część mąki zaparzam wodą wrzącą, łączę przy pomocy łyżki i zostawiam do ostygnięcia, a potem tą zaparzoną część i resztę mąki i składników siup do malaksera i bzzzz aż się dobrze wszystko połączy, wyjmuję, daję mu chwilę odpocząć a potem to już z górki....hehehe, potem to najgorsze przde mną, bo nie lubię robić pierogów, a niestety muszę. Pozdrawiam! Cytuj
Agusia Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Sorry zapomnialam o proszku do pieczenia! ok 1 -1 1/2 plaskiej lyzeczki.A wiecie co jeszcze robie czasami!? Wiecie ze jak damy za duzo maki to ciasto jest twarde, wiec podczas walkowania podsypuje cukrem pudrem a nie maka! Moja Tesciowa z kolei uzywa cukier krysztal i uciera go z zoltkami na pulchna mase! Cytuj
dana2005 Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 a ja jeszcze tez oprócz smalcu dodaję jeszcze 1 łyżkę octu. Ciasto jest jeszcze kruchsze. Cytuj
ali Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 tak robiłam ostatnio ciasto kruche do jakiegoś ciasta i w przepisie był ocet w którym rozpuszczało się proszek do pieczenia. Cytuj
basga Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 ale przecież ocet /kwas/powoduje,że spulchniacz nie działa! ALI-dzięki,że podzieliłaś się z nami twoim sposobem na kruche ciasto. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.