Dorota Opublikowano 15 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2004 Jeżeli chcesz, aby mleko szybciej skwasniało, to połóż je w ciepłym miejscu i dodaj do niego odrobinę cukru. Cytuj
adam Opublikowano 15 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2004 babcia zawsze dodawala do mleka, ktore chciala miec skwaszone odrobinke juz skwaszonego mleka... takie dzialanie moim zdaniem wydaje się byc logicznie uzasadnione, ponadto moja babcia jest kochana i zawsze ma racje! problem w tym, zeby miec taką odrobinke juz skwaszonego mleka. Babcia zawsze miala, bo u babci zawsze bylo wszystko :D :D zastanawiam się, czy nie warto sprobowac z kefirem... dolac odrobinkę, resztę wypić, bo kefir - pyszna rzecz! :D Cytuj
Marcin Opublikowano 22 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2004 Mi tak coś się majaczy, że tak właśnie się robi kefiry i jogurty - dodając do mleka odrobinę już gotowego produktu i to potem fermentuje/gnije/inny_ohydny_proces i wychodzi jogurt, kefir lub inne pyszne coś :D Ale mogę się mylić. Cytuj
adam Opublikowano 22 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2004 Wiem, ze to nie odkrycie ameryki, ale pomyślałem sobie, że jutro zamówie pizze. Ale tym razem bede sprytny i nie zamówie dużej tylko małą. Wrzucę ją do mleka. A mleka kupie sporo. I podziele się tym co powstanie ze wszystkimi znajomymi z Księżyca :D. Cytuj
agnieszka Opublikowano 26 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2004 Życze smacznego...temu Panu :D Cytuj
bassia77 Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Jak możesz .. pizza w mleku,to tak samo jak mówiąca kanapka do napitego PROCENTAMI osobnika-czyli ZARAZ WRACAM: ;) Cytuj
ahaha Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 Ja zawsze dodaję jogurtu naturalnego i podgrzewam mleko do temp ok 40 stopni. Zawijam w ciepły kocyk i na drugi dzień mam już mleko. No i można już robić twarożek. Teoretycznie powinien wyjść jogurt z takiego zestawu, ale bakterii jogurtowych w naszych jogurtach jest za mało, żeby dać klasyczny jogurt i...wychodzi kwaśne mleko. Z kefirem niestety mi to samo nie wychodzi. Zresztą jak by kto chciał zrobić swój własny kefir lub jogurt to wystarczy kupić na necie bakterie jogurtowe lub grzybki kefirowe (ale to brzmi!) i zrobić zgodnie z przepisem. No i najważniejsze. TRZEBA MIEĆ MLEKO PROSTO OD KROWY! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.